MENU

Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα Κομισιόν

Το μήνυμα της Ursula von der Leyen στον Έλληνα πολιτικό

UPD (12.05): Το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού αναλαμβάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

«O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα σύνθεση

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το χαρτοφυλάκιο που πήρε η Ελλάδα στην Κομισιόν

Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος – γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία.

Νωρίτερα, το energodromiο.gr έγραφε:

Την παρουσίαση της νέας δομής και σύνθεσης της Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί 17/9 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα σενάρια των τελευταίων ημερών θέλουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα να αναλαμβάνει Επίτροπος Μεταφορών με ενισχυμένες αρμοδιότητες, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με το τι ακριβώς θα μπορέσει να αποκαλύψει η φον ντερ Λάιεν, αφού οι πολιτικές διαμάχες στη Σλοβενία εμπόδισαν την υποψηφιότητα της χώρας, της Μάρτα Κος, να υπογραφεί εγκαίρως για τη συνεδρίαση.

Σε ότι αφορά στα πρόσωπα, η λίστα της Φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Στη θέση του Γάλλου επιτρόπου θα είναι ο Στεφάν Σεζουρνέ αντικαθιστώντας τον Τιερί Μπρετόν, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κατηγορώντας την Φον ντερ Λάιεν ότι πίεσε το Παρίσι να τον αποσύρει.

Αλλά η Φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πετύχει την ισορροπία στην εκπροσώπηση αρρένων και γυναικών στη νέα της ομάδα, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη σνόμπαραν το αίτημά της να προτείνουν ως υποψήφιους από έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Η επιλογή της αναφορικά με τη μοιρασιά των χαρτοφυλακίων θεωρείται μιας σαφής ένδειξη του προς τα πού θέλουν οι Βρυξέλλες να οδηγήσουν την ΕΕ σε μια περίοδο αβεβαιότητας με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία εν εξελίξει, την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον ανταγωνισμό από την Κίνα, τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, την πίεση του μεταναστευτικού κ.α.

Πέρα από την κατανομή των ρόλων, αυτό που προκύπτει από τις υποψηφιότητες της Φον ντερ Λάιεν είναι ότι η νέα Κομισιόν θα είναι διαμορφωμένη κατά τα γούστα της. Από τη στιγμή που αποκλείστηκαν ισχυρές προσωπικότητες, που δεν συμβάδιζαν πάντα με την πρόεδρο, όπως ο Μπρετόν, ο Φρανς Τίμερμανς και σε μικρότερο βαθμό η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι εξουσίες της Γερμανίδας πολιτικού θα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ξεκάθαρες. «Θα είναι ένας βραχίονας της ΕΕ με επίκεντρο την Ούρσουλα, το οποίο θα λειτουργεί περιμένοντας την έγκρισή της», εκτιμά ευρωβουλευτής της πλειοψηφίας.

Πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια

Η Φον ντερ Λάιεν έχει τοποθετήσει στην καρδιά της νέας ατζέντας της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς η Γηραιά Ήπειρος μοχθεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Η Γαλλία, ως δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, προσπαθεί να ηγηθεί αυτής της ώθησης και ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δει τη νέα του επιλογή, τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ να διαδραματίζει βασικό ρόλο.

Η επιθυμία της ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Ρωσία διαμορφώνει επίσης τη νέα ομάδα της Φον ντερ Λάιεν. Ήδη έχει επιλεγεί ως νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης να ορίσει έναν επίτροπο για την Άμυνα, ρητά επιφορτισμένο με την ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρώπης για επανεξοπλισμό, πόστο που θα ενδεχομένως θα ανατεθεί σε μια άλλη από τις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία σηματοδοτώντας μια πιθανή μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα ανατολικά εντός του μπλοκ.

Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να διορίσει εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον εκλεκτό της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο μέλος του μεταφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κεντρώων και αριστερών ευρωομάδων.

Μετά τις απώλειες των κομμάτων των Πρασίνων στις ευρωεκλογές η προστασία του περιβάλλοντος υποχώρησε στη λίστα των προτεραιοτήτων των Βρυξελλών. Η Φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει πορεία αναφορικά με την «Πράσινη Συμφωνία» υποσχόμενη να συμφιλιώσει την προστασία του κλίματος με μια ευημερούσα οικονομία» και πιστεύεται ότι η σοσιαλίστρια Ισπανδία Τερέζα Ριμπέρα θα πάρει το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτιμάται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τομέας της ναυτιλίας,

Ο Τσέχος Γιόζεφ Σίκελα προηγείται του Ολλανδού Γούπκε Χέκστρα για το πόστο του Εμπορίου, η Σουηδή Τζέσικα Ρόσγουελ εκτιμάται ότι θα αναλάβει εκείνο της Δικαιοσύνης, ο Κρίστοφ Χάνσες από το Λουξεμβούργο το Γεωργίας, η Βελγίδα Χάτζα Λαχμπίμπ το Μετανάστευσης.

Σχετικά Άρθρα