MENU

Τον Νοέμβριο τα αποκαλυπτήρια των πορτοκαλί τιμολογιών – Συνάντηση του ΥΠΕΝ με τους παρόχους για ενημέρωση

Ανταγωνιστικές χρεώσεις κατά τις ώρες της ημέρας που οι ΑΠΕ καταγράφουν υψηλά ποσοστά στο ενεργειακό μείγμα

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι τα αποκαλυπτήρια των πορτοκαλί τιμολογίων να γίνουν τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σε ευρεία σύσκεψη για τη δυναμική τιμολόγηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου. Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και αντιπροσωπεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της νέας κατηγορίας τιμολογίων στη λιανική αγορά και αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό επεξεργασία από τη ΡΑΑΕΥ. Συζητήθηκαν ακόμη επί μέρους στοιχεία του πλαισίου που είναι ακόμη ανοιχτά, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόσβαση στα δυναμικά τιμολόγια από τον προσεχή Νοέμβριο, θα έχουν οι καταναλωτές με «έξυπνο» (ψηφιακό) μετρητή ρεύματος. Κατά τις ώρες της ημέρας που οι ΑΠΕ καταγράφουν υψηλά ποσοστά στο ενεργειακό μείγμα, ρίχνοντας τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών θα μπορεί να απολαμβάνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η προβλεπόμενη τιμολόγηση για κάθε ώρα της ημέρας που ακολουθεί, θα ανακοινώνεται στους καταναλωτές με πορτοκαλί τιμολόγια την προηγούμενη ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι μετακινώντας χρονικά μέρος της ζήτησής τους σε ώρες με αυξημένη «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, θα βοηθούν στον περιορισμό των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ ενώ παράλληλα θα έχουν χαμηλές τιμές ρεύματος. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι οι τιμές στις ώρες με υψηλή «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να προσφέρει έως και τρεις φορές χαμηλότερες χρεώσεις.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, οι προτάσεις που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, αφορούσαν σε πρώτη φάση τη μεταβολή των τιμών ανά ώρα και σε επόμενο χρόνο ανά τέταρτο, με τις χρεώσεις που προκύπτουν από τις καταναλώσεις να καταχωρούνται σε ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, την οποία θα «βλέπουν» επίσης οι πάροχοι.

Στα πορτοκαλί τιμολόγια τύπου ex-ante, η χρέωση θα συνδέεται με την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας ενώ, αντίστοιχα, για τα ex-post οι τιμές θα συναρτώνται με τη Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση με τους παρόχους με αντικείμενο την ενημέρωση και προετοιμασία τους για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος.

Σχετικά Άρθρα