MENU

Στα ύψη οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα ελέω των ξένων αγοραστών

Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 44% την τελευταία διετία, ενώ τον επόμενο χρόνο η αύξηση αναμένεται να αγγίξει το 10%

Εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών και περισσότερων τετραγωνικών αναζητούν κατά κύριο λόγο οι ξένοι αγοραστές ακινήτων στην ελληνική αγορά, ωθώντας μέσω της ζήτησης αλλά και του είδους των κατοικιών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τις τιμές πώλησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Elxis-At Home in Greece, η εξειδικευμένη εταιρεία με έδρα στην Ολλανδία αλλά και γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, την τελευταία διετία η μέση τιμή πώλησης εξοχικών κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 44% και διαμορφώνεται σε 378.500 ευρώ από 263.000 ευρώ που ήταν το 2022.

Μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, η αύξηση αγγίζει το 27,8% έναντι αύξησης 12,5% κατά το διάστημα 2022 – 2023.

Όσον αφορά τις περιοχές που σημειώνουν την υψηλότερη ζήτηση, η Κρήτη ξεχωρίζει, ενώ φέτος μεγάλη άνοδος καταγράφεται επίσης στην Κέρκυρα και την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, ιδίως σε ό,τι αφορά νέες κατασκευές.

«Περιοχές στην νότια πλευρά της Κρήτης, κυρίως στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων, με θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές μεταξύ των ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elxis Γιώργος Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με τα  στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους, στην Κρήτη η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώνεται σε 51,4% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 57,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 56,3% με βάση τον όγκο.

Σύμφωνα με την επεξεργασία της Elxis με βάση τις άδειες που έχουν εκδοθεί φέτος θα προστεθούν 2.106 νέες κατοικίες στο συνολικό απόθεμα του νησιού τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα, με βάση τις άδειες της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου, στην Κέρκυρα προβλέπεται να κατασκευαστούν 251 νέες κατοικίες και στην Πρέβεζα άλλες 535.

Φθηνότερα τα εξοχικά στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό

Σύμφωνα με τις πραγματοποιηθείσες συναλλαγές το 2024, ο όγκος δεν έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2023, ωστόσο η εξειδικευμένη εταιρεία παρατηρεί σημαντική αύξηση της μέσης τιμής στις 350.000 ευρώ έναντι 300.000 ευρώ το 2023.

Ερμηνεύοντας τη φετινή στροφή σε πιο μεγάλα και ακριβότερα ακίνητα, ο κ. Γαβριηλίδης επισημαίνει ότι «νεόδμητα ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, κοντά ή με θέα προς την θάλασσα και μια σειρά από ανέσεις, με κόστος 350.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου το κόστος είναι 40% υψηλότερο κατά μέσο όρο. Έτσι, η απόφαση να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εύκολη ακόμα κι αν το κόστος είναι πλέον μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Κατά τον ίδιο, αυτό αποδεικνύεται κι από την προτίμηση των αγοραστών για όλο και ποιοτικότερα εξοχικά, καθώς μεγαλώνει αντίστοιχα και ο συντελεστής αξίας της επένδυσης.

Μάλιστα κατ’ εκτίμηση οι παραπάνω αγορές εξοχικών κατοικιών μπορεί να έχει yield απόδοσης της τάξης του 4%, δημιουργώντας κίνητρο και για επένδυση.

Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, την οικοδομική δραστηριότητα αλλά και την υψηλή ζήτηση, εκτιμάται ότι οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών θα συνεχίσουν να ενισχύονται και τα επόμενα χρόνια με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8% – 10%.

Σχετικά Άρθρα