MENU

Πώς η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να εξελιχθεί σε «εφιάλτη» για τους εργοδότες

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Οι ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας αυξάνονται και πάλι στην Ευρώπη σε ορισμένους κλάδους. Ωστόσο, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους και προκλήσεις όταν προσφέρουν στο προσωπικό την ευκαιρία να εργαστεί μακριά από το γραφείο.

Το να έχετε την ευκαιρία να εργαστείτε εξ αποστάσεως έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά προνόμια για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων για εταιρείες σε συγκεκριμένους τομείς.

Ωστόσο, ενώ η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να κρατήσει τους εργαζόμενους ευχαριστημένους και να μειώσει το επιχειρηματικό κόστος, ενδέχεται να προκύψουν σημαντικές περιπλοκές για τους εργοδότες στην πορεία.

Οι κίνδυνος για τους εργοδότες, αφορούν κυρίως στις νομικές και οικονομικές επιπτώσεις, προειδοποιούν οι ειδικοί στον τομέα της απασχόλησης στο δικηγορικό γραφείο Tan Ward.

Το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, το 8,9% των εργαζομένων δούλευαν εξ αποστάσεως, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο έναντι του 9,9% για ολόκληρη την ΕΕ.

Το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας, σύμφωνα με την Oxford Economics. Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ είχαν το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που εργάζονταν από το σπίτι πέρυσι.

Όσον αφορά το 2024, οι νέες εξ αποστάσεως προσλήψεις είναι πιο σημαντικές σε ΜΜΕ, εταιρείες με λιγότερους από 250 υπαλλήλους, στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση Global State of Remote and Hybrid Work του LinkedIn

Ο κλάδος με τις περισσότερες ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία φαίνεται να είναι η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, με σχεδόν το 35% αυτών των θέσεων εργασίας να καλύπτονται απομακρυσμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερο από το 26% στη Γερμανία. Σχεδόν οι μισές από τις νέες προσλήψεις σε μικρές αμερικανικές εταιρείες σε αυτόν τον τομέα ήταν επίσης εξ αποστάσεως το περασμένο έτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις περισσότερες χώρες που αναλύθηκαν, οι εξ αποστάσεως προσλήψεις είναι περισσότερες μεταξύ των διεθνών εταιρειών (εταιρείες των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται εκτός της χώρας όπου πραγματοποιείται η πρόσληψη) σε σύγκριση με τις εγχώριες, σύμφωνα με το LinkedIn.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Οι ειδικοί στην απασχόληση στη δικηγορική εταιρεία Tan Ward προειδοποιούν ότι η προσφορά απομακρυσμένων θέσεων πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, καθώς μπορεί να είναι δαπανηρή και να επιφέρει επιπλοκές στην εταιρεία.

«Η πραγματικότητα του WFA δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο μπορεί να φαίνεται, ιδιαίτερα όταν επιτρέπεται σε εργαζόμενους να εργάζονται από διαφορετικές δικαιοδοσίες», δήλωσε η Daniela Korn, Επικεφαλής Απασχόλησης και συνιδιοκτήτης στο Tan Ward. «Οι εργοδότες πρέπει να ακολουθούν χιλιάδες κανονισμούς, από φορολογικούς νόμους έως προστασία δεδομένων, όταν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εργάζονται από διάφορες τοποθεσίες».

Για παράδειγμα, ένας μεμονωμένος εργαζόμενος που εργάζεται σε διαφορετική χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες εταιρικές φορολογικές υποχρεώσεις και νομικές επιπλοκές τον εργοδότη, δημιουργώντας μια «μόνιμη εγκατάσταση», ακόμη και αν η επιχείρηση δεν έχει υποκατάστημα σε αυτήν την περιοχή.

Έτσι, προτού κάποιος εγκαταστήσει την κατοικία του στην Ιταλία, αλλά επιθυμεί να εργαστεί για μια εταιρεία στη Γαλλία, για παράδειγμα, όλες οι πλευρές πρέπει να είναι βέβαιες ότι συμμορφώνονται με τους νόμους απασχόλησης, τους φορολογικούς κανονισμούς, τις απαιτήσεις μετανάστευσης, την προστασία δεδομένων, τς υγειονομικά πρωτόκολλα και τα πρότυπα ασφαλείας.

Ένα άλλο ανησυχητικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η περίπτωση της προσωρινής συμφωνίας, όπως η παράταση των διακοπών και η εργασία στο εξωτερικό – το οποίο μπορεί, μεν, να φαίνεται σαν μεγάλο προνόμιο, ωστόσο μπορεί να εκθέσει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σε κίνδυνο μεταναστευτικής νομοθεσίας εάν παραβιάσετε μια τουριστική βίζα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Η έλλειψη ενημέρωσης θα μπορούσε να εκθέσει τις εταιρείες σε απρόβλεπτες υποχρεώσεις», προσθέτει ο Praveen Bhatia, συνιδιοκτήτης στο Tan Ward, τονίζοντας τη σημασία της αναζήτησης καθοδήγησης από ειδικούς.

Η πιο απλή συμβουλή είναι να ρίξετε μια προσεκτική ματιά σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Κάθε αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται με βάση τα δικά του δεδομένα, καθώς κανένα σενάριο δεν είναι ίδιο.

Η τηλεργασία φέρνει την ευτυχία

Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι και στα τρία εργασιακά καθεστώτα (φυσική παρουσία, υβριδική και εξ αποστάσεως) βιώνουν συχνά εξουθένωση σε παρόμοια ποσοστά (24%-27%), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Gallup και την Workhuman, παρατηρώντας την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Οι επιχειρηματικές πρακτικές ίσως κάνουν τη διαφορά

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες φαίνεται να είναι η εστίαση στη δημιουργία σαφών προσδοκιών. Ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων απόδοσης και η αναγνώριση είναι δύο άλλα σημαντικά βήματα, που υπόσχονται να βελτιώσουν την ευημερία όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το πού εργάζονται, αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά Άρθρα