MENU

«Απαγορευτικό» το κόστος ενοικίασης σπιτιού για την πλειονότητα των Αμερικανών

Σχεδόν οι μισοί δίνουν πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για στέγαση

Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά Αμερικανών ενοικιαστών ξόδεψαν περισσότερο από το 30% του εισοδήματός τους για στέγαση το 2023, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας Census Bureau.

Πολιτείες όπως το Μέιν, το Νέο Μεξικό και η Γιούτα έχουν δει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μέσο ενοίκιο, το διάστημα 2022 και 2023, το οποίο περιλαμβάνει και το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Το μέσο κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές αυξήθηκε από 1.354 δολ σε 1.406 δολ κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου και στα 1.800 δολ/ στη Χαβάη και την Ουάσιγκτον.

«Χάρτης» διακύμανσης των ενοικίων

Το Μέιν είχε την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση από 1.033 δολ σε 1.189 δολ — ή 15,1%. Τα ενοίκια σε Νέο Μεξικό και Γιούτα αυξήθηκαν πάνω από 13%, ενώ στη Φλόριντα έφθασαν το 12,7%.

Τα ενοίκια ήταν πιο σταθερά στο Μισισιπή με αύξηση 2,9% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ακολούθησε η Ουάσιγκτον και η Αλάσκα με το ίδιο ποσοστό 3,3%.

Το μεγαλύτερο τμήμα των μεσοδυτικών πολιτειών είχε αυξήσεις ενοικίων μεταξύ 6% και 7%, ενώ η Νέα Υόρκη ήταν πιο σταθερή στο 4,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Redfin, τα ενοίκια αυξήθηκαν ελαφρώς σε πανεθνικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και συγκεκριμένα κατά 0,9%, για να διαμορφωθούν στα 1.645 δολ.

Υπήρξε μικρή εκτόνωση πρόσφατα σε κάποιες πολιτείες. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί σε πόλεις όπως το Ράλει, το Φορτ Γουόρθ, το Σάρλοτ και το Μιλγουόκι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Zumper από τον Αύγουστο του 2024.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα, της Νεμπράσκα και του Βερμόντ έχουν βιώσει σημαντική αύξηση, από έτος σε έτος, στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, ελαφρύνοντας το βάρος για ορισμένους ενοικιαστές.

Αντιθέτως, το εισόδημα μειώθηκε σημαντικά στην Αλάσκα, το Ντέλαγουερ, τη Γεωργία και την Πενσυλβάνια.

Το υψηλό κόστος στέγασης πλήττει περισσότερο τους ενοικιαστές παρά τους ιδιοκτήτες κατοικίας, αν και πάνω από ένας στους πέντε ιδιοκτήτες με υποθήκη επιβαρύνθηκε με το κόστος, ιδιαίτερα από την ασφάλιση. Πάνω από το 6% των Αμερικανών πλήρωσαν 4.000 δολ ή περισσότερα το 2023 για ασφάλιση σπιτιού, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Σχετικά Άρθρα