MENU

Αυτές οι 13 πόλεις κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

"Εφιαλτικά" σενάρια λόγω της κλιματικής αλλαγής

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και αυτό θα οδηγήσει τελικά κάποιες πόλεις, κυρίως παράκτιες, να βυθίζονται όλο και περισσότερο κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ο ερευνητικός οργανισμός Climate Central χρησιμοποίησε δεδομένα από εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο και κατέληξε σε “εφιαλτικά” συμπεράσματα για το ενδεχόμενο 13 πόλεις να κινδυνεύουν να βυθιστούν έως το 2050.

Ποιες πόλεις θα μπορούσαν να είναι υποβρύχιες μέχρι το 2050

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η Ολλανδία βυθίζεται και δεν αποτελεί έκπληξη – το χαμηλότερο σημείο της είναι 22 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όμως, παρόλο που οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για τις τεχνικές τους στην αντιπλημμυρική άμυνα, η στάθμη της θάλασσας αυτή τη στιγμή ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από ό,τι τον 20ό αιώνα.

Πιτέρμπορο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μεγάλες περιοχές του Πιτέρμπορο και του Κέιμπριτζσαϊρ επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και του ποταμού Νιν, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πόλη Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ

Οι περισσότερες περιοχές της Πόλης Χο Τσι Μινχ είναι ελώδεις και ως εκ τούτου διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να βυθιστούν. Το 2019, αναφέρθηκε ότι η πόλη βυθίζεται αυτή τη στιγμή με ρυθμό 16,2 χιλιοστών και οι περισσότερες από τις νότιες επαρχίες του Βιετνάμ θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν μέχρι το 2050.

Βενετία, Ιταλία

Η διάσημη πόλη, δέχεται διπλό πλήγμα καθώς τμήματά της βυθίζονται κάτω από το νερό λόγω σοβαρών πλημμυρών και η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επιταχύνει τη διαδικασία.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Στην Ταϊλάνδη, περισσότερο από το 10% των πολιτών ζει σε περιοχές που μπορεί να βυθιστούν μέχρι το 2050. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ πυκνό αργιλώδες έδαφος, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μέχρι το 2030, ορισμένες από τις παράκτιες πόλεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με νερό.

Βασόρα, Ιράκ

Η πόλη περιβάλλεται από ένα δίκτυο καναλιών και ρεμάτων, γεγονός που καθιστά τη Βασόρα ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα μπορούσε να βυθίσει την πόλη.

Νέα Ορλεάνη, Ηνωμένες Πολιτείες

Η Νέα Ορλεάνη βυθίζεται περίπου δύο ίντσες το χρόνο. Το 50% της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αλλά σε συνδυασμό με τους τρέχοντες εκτιμώμενους ρυθμούς ανόδου της στάθμης της θάλασσας στην Ακτή του Κόλπου (μέσος όρος 30 ετών από 14 έως 18 ίντσες), μεγάλο τμήμα της Νέας Ορλεάνης και γειτονικών πόλεων κατά μήκος της ακτής της Λουιζιάνα κινδυνεύουν να βυθιστούν τα επόμενα 25 χρόνια.


Καλκούτα, Ινδία

Η εποχή των μουσώνων θα μπορούσε να βυθίσει την πόλη της Νότιας Ασίας και νέα έρευνα δείχνει ότι μέχρι το 2050, το κέντρο και τα προάστια θα κινδυνεύουν από πλημμύρες. Αυτό θα επηρεάσει πολλά περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπους από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικό εκτοπισμό.

Μαϊάμι, Ηνωμένες Πολιτείες

Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι το Μαϊάμι θα είναι κατά 60% υποβρύχιο μέχρι το έτος 2060. Καθώς η στάθμη της θάλασας αυξάνεται με δραματικό ρυθμό, προβλέπεται ότι μέχρι το 2040, θα είναι 10 έως 17 ίντσες υψηλότερη από τα επίπεδα του 2000.

Σαγκάη, Κίνα

Η Σαγκάη είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες και πλούσιες πόλεις της Κίνας, αλλά βυθίζεται για τουλάχιστον 100 χρόνια. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε χαμηλά υψόμετρα.

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Η πόλη βρίσκεται στη δυτική άκρη του δέλτα του ποταμού Νείλου, γεγονός που την καθιστά επιρρεπή σε πλημμύρες.

Μαλέ, Μαλδίβες

Μέχρι το 2050, περίπου το 80% του νησιού θα μπορούσε να γίνει ακατοίκητο.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι έως το 2050, περίπου το 5% του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάντος θα μπορούσε να βυθιστεί λόγω σημαντικών απειλών από πλημμύρες. Πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε επεκτεινόμενες ζώνες πλημμύρας κινδυνεύουν και η πόλη μπορεί να δει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 21 εκατοστά (8 ίντσες) μέχρι το 2050.

Σχετικά Άρθρα