MENU

«Κλειδώνει» το περιεχόμενο της κοινής επιστολής Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τις τιμές ηλεκτρισμού

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από το μήνυμα στις Βρυξέλλες

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να σταλεί η κοινή επιστολή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία θα ζητείται μεγαλύτερο περιθώριο στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση «μίνι» ενεργειακών κρίσεων που «φουσκώνουν» τις χονδρεμπορικές τιμές σε περιφερειακό επίπεδο.

Η κίνηση αυτή, που είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Ελλάδας για το θέμα, βρισκόταν υπό επεξεργασία από τις αρχές του μήνα και οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατόπιν συνεργασίας των Υπουργείων Ενέργειας των τριών κρατών.

Η επιστολή θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες, αφού προηγουμένως το περιεχόμενό της «κλειδώσει» από τα τρία Υπουργεία Ενέργειας, μέσα στην εβδομάδα. Σε αυτή τη φάση, οι προσδοκίες της Ελλάδας από τη επιστολή είναι να ξεκινήσει μία ευρωπαϊκή συζήτηση, με αποφάσεις και αποτελέσματα να αναμένονται από το καλοκαίρι του 2025.

Όπως είναι λογικό, αφορμή για την παραπάνω πρωτοβουλία αποτελούν οι χονδρεμπορικές τιμές που στη ΝΑ Ευρώπη παραμένουν υψηλές και τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με την ομαλότητα που παρατηρείται στη δυτική Ευρώπη.

Στόχος της κοινής επιστολής είναι η παρέμβαση της Ευρώπης για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή. Σημειώνεται ότι επιστολή για το συγκεκριμένο ζήτημα έστειλε την περασμένη εβδομάδα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική απάντηση στα φαινόμενα των ακραίων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στον αντίκτυπο που έχουν στις τιμές, οι καταστροφές του ουκρανικού δικτύου από τη Ρωσία, οι οποίες έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε σημαντικό καθαρό εισαγωγέα, όσο και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που -λόγω της πολυπλοκότητάς της- τη χαρακτήρισε ως ένα ακατανόητο «μαύρο κουτί», ακόμη και για τους ειδικούς.

Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία συμφωνούν στη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πρότυπο του ελληνικού ο οποίος χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος κατά την ενεργειακή κρίση.

Το πρόβλημα των πολύ υψηλών τιμών στη Ευρώπη, επεσήμανε τις προηγούμενες ημέρες και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, καθώς και τον στόχο να αυξηθούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία κατά τον χειμώνα που έρχεται.

Σχετικά Άρθρα