MENU

Σημάδια ανάκαμψης για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ

Το top 5 των πόλεων με τις περισσότερες και λιγότερες καταχωρίσεις

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, μετά τη ραγδαία άνοδο των τιμών και το κλείδωμα των υψηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια που είχαν καταστήσει δύσκολη την αγορά ή την πώληση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων μειώθηκαν τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από το 2020 με τα επιτόκια να κινούνται σε χαμηλό 15 μηνών, σύμφωνα με την Redfin.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω καθώς η Fed αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια, τονώνοντας την εμπιστοσύνη στους αγοραστές κατοικιών ότι οι συνθήκες αγοράς βελτιώνονται.

Ο Chen Zhao, επικεφαλής της έρευνας της Redfin, είναι πεπεισμένος ότι η αγορά κατοικίας θα ξεκλειδώσει σταδιακά το επόμενο έτος, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να μειώνονται και οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες σπιτιού αρχίζουν να πωλούν.

Ήδη οι νέες καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση. Ο συνολικός αριθμός κατοικιών προς πώληση έχει αυξηθεί κατά 18% από έτος σε έτος. Και οι οικονομολόγοι της Redfin πιστεύουν ότι στον απόηχο του διακανονισμού NAR, που δίνει στους πωλητές και τους αγοραστές μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ για τις προμήθειες των μεσιτών, οι πωλητές μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να βγάλουν το σπίτι τους στην αγορά.

Ωστόσο, δεν βλέπουν αμέσως αυτό το αποτέλεσμα όλες οι αγορές κατοικιών. Η Redfin ανέλυσε τις 50 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ ανά πληθυσμό και διαπίστωσε ότι από έτος σε έτος, οι νέες λίστες αυξάνονται σε ορισμένες πόλεις πιο γρήγορα από άλλες.

Περιοχές στην Καλιφόρνια, την Πενσυλβάνια και το Μέριλαντ σημείωσαν διψήφια αύξηση στις νέες καταχωρίσεις. Κατά την ίδια περίοδο, περιοχές στη Τζόρτζια, το Νιου Τζέρσεϋ και το Τέξας σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες καταχωρίσεις. Αυτό το φαινόμενο είναι το πιο έντονο στη Τζόρτζια, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση από έτος σε έτος στις νέες καταχωρήσεις.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πόλεων των ΗΠΑ, πάντως, βλέπουν τις νέες καταχωρίσεις να αυξάνονται.

Παρακάτω αναφέρονται οι 5 περιοχές όπου οι νέες καταχωρήσεις αυξάνονται ταχύτερα, οι 5 όπου οι νέες καταχωρήσεις μειώνονται περισσότερο και τα ποσοστά τους από έτος σε έτος, σύμφωνα με τη μελέτη της Redfin.

Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια

Αύξηση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: 17,4%

Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια

Αύξηση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: 16,4%

Κομητεία Μοντγκόμερι, Πενσυλβάνια

Αύξηση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: 16,2%

Μαϊάμι, Φλόριντα

Αύξηση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: 13,4%

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ

Αύξηση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: 12,6%

Ατλάντα, Τζόρτζια

Μείωση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: -15,1%

Νιούαρκ, Νιού Τζέρσει

Μείωση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: -5,9%

Όστιν, Τέξας

Μείωση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: -5,2%

Σαν Αντόνιο, Τέξας

Μείωση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: -3,8%

Τάμπα, Φλόριντα

Μείωση νέας εισαγωγής σε ετήσια βάση: -3,7%

Σχετικά Άρθρα