MENU

Ηλικιακό περιορισμό στη χρήση των social media επιβάλλει η Αυστραλία

Προς απαγόρευση σε ανήλικους κάτω των 14 ετών


Νομοσχέδιο που θα ορίσει μεταξύ των 14 και 16 ετών την ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ιστότοπους αυτούς «μάστιγα» για τους νέους και δήλωσε πως ο ομοσπονδιακός νόμος, που θα ορίζει το ηλικιακό εύρος για τη χρήση τους, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, διευκρινίζοντας ότι η ελάχιστη ηλικία για να συνδεθεί κανείς στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα πρέπει να καθοριστεί ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.

Ο εν λόγω νόμος θα καταστήσει την Αυστραλία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβάλλουν ηλικιακό περιορισμό για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προηγούμενες απόπειρες, μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν αποτύχει έπειτα από διαμαρτυρίες ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανηλίκων στο Ίντερνετ.

Μέσα στους επόμενους μήνες και πριν το κείμενο τεθεί σε ισχύ, θα γίνουν δοκιμαστικά για το πώς θα μπορεί να ελέγχεται η ηλικία κατά τη σύνδεση, πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

Αναλυτές εκτιμούν εντούτοις ότι η επιβολή ηλικιακού ορίου δεν πρόκειται να βοηθήσει τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Για τον Ντάνιελ Άνγκους, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, το κυβερνητικό σχέδιο είναι «επιπόλαιο» και επειδή ανακοινώθηκε πριν καν την τελική έκθεση κοινοβουλευτικής έρευνας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυστραλιανή κοινωνία.

Το σχέδιο αυτό «υπονομεύει την έρευνα και τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας και απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αδικίες αποκλείοντας τους νέους από το να συμμετέχουν σημαντικά και υγιώς στον ψηφιακό κόσμο», συνεχίζει ο ειδικός, ο οποίος ηγείται του πόλου έρευνας του πανεπιστημίου για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος θα μπορούσε να ανακατευθύνει πολλά παιδιά προς «χώρους ήσσονος ποιότητας στο Ίντερνετ» «καταργώντας σημαντικά μέσα κοινωνικής διασύνδεσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Τόμπι Μάρεϊ, επίκουρο καθηγητή πληροφοριών και τεχνολογιών της πληροφορίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δεν είναι καν βέβαιο ότι υφίστανται σήμερα τα τεχνικά μέσα για να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο ηλικιακό όριο.

«Η κυβέρνηση δοκιμάζει μια τεχνολογία ελέγχου της ηλικίας. Όμως ξέρουμε ήδη ότι οι σημερινές μέθοδοι δεν είναι αξιόπιστες, είναι υπερβολικά εύκολο να παρακαμφθούν ή είναι επικίνδυνες για την ιδιωτική ζωή των χρηστών», υποστηρίζει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει από την πλευρά του πως οι γονείς περιμένουν να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα της παρενόχλησης μέσω του Ίντερνετ και να υπάρξει ένας τρόπος για να ελέγχουν την πρόσβαση στα επικίνδυνα περιεχόμενα που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ένα νοσμοσχέδιο, που καθορίζει στα 13 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να χρησιμοποιεί κάποιος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατατέθηκε τον Απρίλιο στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών από δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, όμως δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία για να συζητηθεί.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί τον Ιούνιο υπέρ μιας απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων «πριν από την ηλικία των 11 ετών» και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «πριν από τα 15 χρόνια».

Το 2023, μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ είχε δείξει ότι τρία τέταρτα των Αυστραλών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το YouTube ή το Instagram.

Σχετικά Άρθρα