MENU

Ο Ντράγκι βάζει πρώτη φορά στο τραπέζι τα κοινά Ευρωπαϊκά Ομόλογα

Καλεί την ΕΕ να επενδύει 800 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως για να γίνει ανταγωνιστική

Στο σταυροδρόμι μιας νέας εποχής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει αν αποφασίσει αν θα κάνει άλματα ή θα συνεχίζει να διαχειρίζεται τις κρίσης ουραγός στην ανάπτυξη κ, χωρίς να μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η προτάσεις που περιέχει η έκθεση του πρώην πρόεδρου της ΕΚΤΜάριο Ντράγκι, βάζουν στο τραπέζι για πρώτη φορά το θέμα έκδοσης κοινών ομολόγων, αλλά και την ανάγκη αν επενδυθούν έως και 800 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη, ποσό που χαρακτηρίζεται ως «σχέδιο Μάρσαλ» του Μάριο Ντράγκι.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ντράγκι την προέτρεψε να αναπτύξει τις προηγμένες τεχνολογίες της, να διαμορφώσει σχέδιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και να ενισχύσει την άμυνα της  και την ασφάλεια των κρίσιμων πρώτων υλών, χαρακτηρίζοντας το έργο «υπαρξιακή πρόκληση».

Ο Ντράγκι αναφέρει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της -ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια- προκειμένου να μετασχηματίσει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική.

Επίμονα χαμηλότερη η ανάπτυξη στην Ευρώπη

Προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν «επίμονα πιο αργή» από ό,τι στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του μπλοκ να προχωρήσει αρκετά γρήγορα στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες στα ανατολικά και τα δυτικά.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, ταυτόχρονα, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος της κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε στην έκθεση. «Θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέθεσε στον Ντράγκι να παραδώσει την έκθεση, θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσει τις συστάσεις του.

Η έκθεση παραδόθηκε καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων ανταγωνιστών του μπλοκ, εν μέρει λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της έλλειψης πρώτων υλών.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ συνεχίζει να παρεμποδίζεται από την αδυναμία των τηλεπικοινωνιακών και αμυντικών βιομηχανιών της να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας και την αδυναμία της να προετοιμαστεί καλύτερα για μια πιο ευέλικτη στάση σε θέματα ασφάλειας.

Η ΕΕ έχει επίσης αποτύχει μέχρι στιγμής να προωθήσει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των φραγμών των κεφαλαιαγορών της ώστε να κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ πέρα από τα σύνορά της που απαιτούνται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών για την επίτευξη των φιλόδοξων πράσινων στόχων της ή για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς των πρωταθλητών της τεχνολογίας.

Μια ιδιαίτερη προτροπή για τον ιδιωτικό τομέα ήταν η έκκληση του Ντράγκι για περισσότερη ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η οποία, όπως είπε, «είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί επενδύσεων στη συνδεσιμότητα».

Σχετικά Άρθρα