MENU

Αυξήσεις «σοκ» έως και 400% στο φόρο διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία εξετάζει η Ιταλία

Έντονες αντιδράσεις από τους τουριστικούς φορείς

Υπό το βάρος του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών, τα τουριστικά hot spots σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους προκειμένου να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες µεταξύ των αναγκαίων εσόδων -και των θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται από τον τουρισµό- και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τελευταίο παράδειγμα αυτό της Ιταλίας. Μετά τη Βενετία, που είναι ο πρώτος δηµοφιλής προορισµός που εισήγαγε εισιτήριο εισόδου για ολόκληρη την πόλη, ο οποίος κυµαίνεται από 3 έως 10 ευρώ, τώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προχωρήσει σε αυξήσεις “φωτιά” στα τέλη διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία έως 25 ευρώ σε αρκετές πόλεις της χώρας με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Σύμφωνα με σχέδιο διατάγματος που εμφανίστηκε αυτό το καλοκαίρι, η Ρώμη εξετάζει την αύξηση του τουριστικού φόρου -που σήμερα είναι περίπου 5 ευρώ τη βραδιά- σε 10 ευρώ για δωμάτια που κοστίζουν 100 ευρώ, 15 ευρώ για εκείνα που κοστίζουν πάνω από 400 ευρώ και 25 ευρώ για πολυτελείς σουίτες που κοστίζουν πάνω από 750 ευρώ.

Το σκεπτικό της πρότασης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθεια να κάνει τους τουρίστες «πιο υπεύθυνους» και παράλληλα να βοηθήσει τους δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας να αυξήσουν τα έσοδά τους

Τα σχέδια για αύξηση του φόρου έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο, καθώς η αγορά φοβάται τον αρνητικό αντίκτυπο στην κίνηση.

Η πρόεδρος της Federturismo Confindustria, Marina Lalli, διαμαρτύρεται για την παράνομη χρήση εσόδων από τουριστικούς φόρους από πολλές πόλεις για την κάλυψη ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους.

Η Ιταλίδα υπουργός Τουρισμού Daniele Santanche σκοπεύει να διαπραγματευθεί με τις επαγγελματικές ενώσεις τον Σεπτέμβριο για τυχόν αλλαγές στη φορολογία

Σε δηλώσεις της η διευθύντρια της Confidustria Alberghi, Alberghi Barbara Casillo, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες επέκρινε την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως η Ιταλία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με σκληρό ανταγωνισμό από έτερους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, και ως εκ τούτου δεν έχει τα περιθώρια να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Fipe-Confcommercio, μόνο το φετινό καλοκαίρι η Ιταλία θα υποδεχτεί συνολικά 215 εκατ. επισκέπτες, σημειώνοντας έτσι νέα μικρή αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 2023.

Όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα, για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, εκτιμάται πως θα φτάσουν τα 62 δισ. ευρώ, λειτουργώντας σαν σημαντική τονωτική ένεση για τα δύσκολα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Πάντως, παρά τα ευπρόσδεκτα έσοδα, πολλοί ντόπιοι στις πιο δημοφιλείς περιοχές διαμαρτύρονται για επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους από τον υπερτουρισμό.

Σχετικά Άρθρα