MENU

Χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ για έργα στη Λακωνία

Αυτοψίες Μενδώνη σε τρία σημαντικά έργα της περιοχής

Πρόγραμμα έργων που που φτάνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού στη Λακωνία, με χρηματοδοτήσεις κυρίως από εθνικούς πόρους.

«Η Σπάρτη δικαιούται να έχει ένα υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα το έχει», διαβεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά τις αυτοψίες σε τρία σημαντικά έργα της περιοχής. «Χάρη στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξασφαλίστηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, τα οποία απαιτούνται για την ίδρυση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, στα διατηρητέα κτίρια του ΧΥΜΟΦΙΞ», είπε η κ. Μενδώνη

Το ΥΠΠΟ περιμένει από την Περιφέρεια να προχωρήσει τις διαδικασίες για τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψίες στο Παλάτι και τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, στο αρχαίο θέατρο Σπάρτης και στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, στο πλαίσιο της επίσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Λακωνίας, όπου το υπουργείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα έργων περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το έργο της πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο της Καστροπολιτείας του Μυστρά, εξέχον μνημειακό σύνολο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία στην Ελλάδα, έχει σχεδόν τελειώσει, ενώ τα έργα πρόσβασης και διαδρομών προς το Παλάτι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Στον Μυστρά, επενδύουμε από το 2019 όχι μόνο σε υλικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Πελοποννήσου και το ΤΑΑ-, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου την άνοιξη του 2026

-τουλάχιστον το μέρος που αφορά στο Παλάτι και στις διαδρομές που οδηγούν προς αυτό- να αποδοθούν, προβάλλοντας το μεγαλείο του στους επισκέπτες του», εξήγησε η κ. Μενδώνη και ανέφερε πως «σήμερα, μετά από 30 χρόνια, ο επισκέπτης το βλέπει χωρίς ικριώματα, στο σύνολό του. Προσβλέπουμε όχι μόνον στην ολική προσβασιμότητά του από τα εμποδιζόμενα άτομα, αλλά και σε περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής».

Από το 1830

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην ολική αναβάθμιση του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Στο Παλαιό Μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες το 1830 και είναι το παλαιότερο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις για την επέκτασή του, η οποία θα γίνει με χορηγία 4,5 εκατ. από το Ιδρυμα Νιάρχου. Ωστόσο, για την πλήρη αποκατάσταση και την επανέκθεσή του, το υπουργείο Πολιτισμού -όπως είπε η κ. Μενδώνη- θα καταβάλει άλλα 6.000.000 από το δικό του Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Ως ένα «δύσκολο έργο» χαρακτήρισε η υπουργός το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, όμως και αυτό έχει δρομολογηθεί. «Την άνοιξη, ήρθε το θέμα στο ΚΑΣ και ελήφθησαν αποφάσεις για τις φάσεις και τα δομικά στοιχεία που θα πρέπει να κρατηθούν, επιτόπου. Στη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες αναφερθήκαμε στις επόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε», ξεκαθάρισε και επεσήμανε πως στο τέλος του 2025 η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί μια διαφορετική εικόνα του μνημείου. Η κατεύθυνση που έδωσε η υπουργός είναι να ετοιμαστούν και να ωριμάσουν κάποιες, ακόμη, μελέτες που αφορούν στη Σκηνή και το Προσκήνιο, ώστε να περάσει το έργο στην επόμενη χρηματοδοτική φάση. «Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αρχές του 2026 και αυτό αποτελεί δέσμευση», υπογράμμισε.

Στην Πελλάνα, όπου φιλοξενούνται μία σειρά πολύ σημαντικών θαλαμοειδών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου, έχει ξεκινήσει μια σειρά μελετών, οι οποίες πριν από μία εβδομάδα εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ, ως πρώτο βήμα της διαδρομής. Οπως είπε η κ. Μενδώνη, στο ΚΑΣ της 10ης Σεπτεμβρίου θα εισαχθεί ο φάκελος των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να είναι εξασφαλισμένος ο αναγκαίος χώρος για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και για την υλοποίηση, μελλοντικά, του έργου.

Τα χρονοδιαγράμματα

«Ο Μυστράς, η Σπάρτη και η Πελλάνα αντικατοπτρίζουν διεθνώς το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της πατρίδας μας», ανέφερε η κ. Μενδώνη και επεσήμανε πως «η ολοκλήρωση των έργων, με απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΠΟ, προκειμένου να ενισχυθεί ολιστικά η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής». Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν οι βουλευτές Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός και Αθανάσιος Δαβάκης, ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ολυμπία Βικάτου, και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Σχετικά Άρθρα