MENU

Με ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – INDIGITAL – AMCO έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής κομίστρου

Σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς βρίσκεται αυτή την περίοδο η εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα γίνονται οι σχετικές δοκιμές για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας.

Μάλιστα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζονται στενά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να ενταχθεί στην πλατφόρμα του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το Μετρό μέχρι το ορόσημο της 30ης Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας του μητροπολιτικού σιδηρόδρομου στη Θεσσαλονίκη.

Το σύνολο του σχεδιασμού και της παραμετροποίησης του νέου  αυτοματοποιημένου συστήματος συλλογής κομίστρου έχει υλοποιηθεί  από την ανάδοχο κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – INDIGITAL – AMCO, φέρνοντας μια νέα εποχή στον συγκοινωνιακό χάρτη της συμπρωτεύουσας και δημιουργώντας νέα δεδομένα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μαζικών μετακινήσεων.

Το εισιτήριο θα είναι κοινό σε Μετρό και λεωφορεία και θα έχει είτε τη μορφή πλαστικής κάρτας σε γαλάζιο χρώμα (ThessCard), είτε θα είναι χάρτινο και άσπρο (ThessTicket) με δυνατότητα επαναφόρτισης έως και έξι φορές.

Ταχύτητα εξυπηρέτησης και άμεση πληροφόρηση του επιβατικού κοινού

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του νέου συστήματος, περιλαμβάνονται η δυνατότητα προμήθειας, φόρτισης – επαναφόρτισης καρτών και έξυπνων εισιτηρίων από πολλαπλά δίκτυα, ολοκληρωμένη πλατφόρμα πληροφόρησης του επιβατικού κοινού για την άφιξη δρομολογίων, διαθέσιμα κόμιστρα, καθώς και οι διάφορες δράσεις που θα διοργανώνει  ο φορέας λειτουργίας, η βελτίωση στην εκτέλεση των δρομολογίων και η ταχύτερη επιβίβαση των επιβατών με αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.  

Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση στην εισιτηριοδιαφυγή και την λαθρεπιβίβαση, καθώς θα υπάρχουν οι πύλες ελέγχου στο μετρό.

Σε ό, τι αφορά τα αυτόματα μηχανήματα συλλογής κομίστρου εντός των οχημάτων, δεκτές θα είναι μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζικών καρτών, ενώ συναλλαγές με κέρματα και χαρτονομίσματα θα μπορούν να γίνονται στα υπόλοιπα σημεία πώλησης.

Σε σημεία, όπως αεροδρόμιο και τερματικοί σταθμοί του Μετρό, θα υπάρχουν αυτόματοι πωλητές διάσπαρτοι σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Τέλος, για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού σε ότι αφορά στην προμήθεια εισιτηρίου, ετοιμάζεται ειδική εφαρμογή για χρήση μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Σχετικά Άρθρα