Ανησυχία προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η συνέχιση των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Σεπτέμβριο, καθώς αν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε θα διατηρηθούν οι ανατιμητικές πιέσεις και στα τιμολόγια Οκτωβρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αν και σήμερα καταγράφεται σημαντική «βουτιά» κατά 38%, προς το παρόν τα μηνύματα είναι δυσοίωνα, καθώς το πρώτο 5νθήμερο του Σεπτεμβρίου η αγορά «τρέχει» με 166,62 ευρώ/MWh.
Σε κατάσταση «συναγερμού» συνεχίζουν να βρίσκονται όμως όλες οι αγορές των χωρών της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι η Βουλγαρία «τρέχει» τον Σεπτέμβριο με 172,82 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η Ρουμανία με 183,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η Ουγγαρία με 178,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Βασικός παράγοντας για τη διατήρηση των υψηλών τιμών στις χώρες της περιοχής είναι οι εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας από εξωτερικές πηγές. Οι εισαγωγές αυτές, που προέρχονται πρωτίστως από χώρες της Ανατολικής και της ΝΑ Ευρώπης, οφείλονται με τη σειρά τους στα συνεχιζόμενα πλήγματα του εγχώριου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Μάλιστα εκφράζονται ανησυχίες ότι οι καταστροφές των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας δεν θα τελειώσουν σύντομα, καθώς η Ρωσία τις χρησιμοποιεί προκειμένου -εμμέσως- να χτυπήσει και την Ευρώπη σε οικονομικό επίπεδο.
Δύο «ταχύτητες» τιμών στην Ευρώπη
Αντίθετα, σαφώς καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα της αγοράς σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία (με 105,07 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), η Τσεχία (με 109,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και η Αυστρία (με 116,06 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).
Σημαντική παράμετρος για τις δύο «ταχύτητες» τιμών που παρατηρούνται στην Ευρώπη είναι και οι δυσλειτουργίες των επιμέρους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες προκαλούν «αρρυθμίες» στον συντονισμό τους στο πλαίσιο της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς. Μεγάλο αντίκτυπο έχει παράλληλα και η έλλειψη επαρκών διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών στο δυτικό και το ανατολικό τμήμα της ηπείρου.
Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται ότι οι αυξημένες τιμές ρεύματος, που κρατούν από τον περασμένο Ιούλιο, δεν θα αποκλιμακωθούν ούτε αυτόν τον μήνα, αν και υπό κανονικές συνθήκες η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης, θα έπρεπε να συνοδεύεται και με μείωση των τιμών.
Σε αυτή την περίπτωση, το υψηλό κόστος ρεύματος θα «περάσει» και τον Οκτώβριο στους οικιακούς καταναλωτές, δημιουργώντας ανάγκες για νέες κρατικές επιδοτήσεις (και πηγές για τη χρηματοδότησή τους). Η κατάσταση αυτή θα «έβαζε δύσκολα» και στις επχειρήσεις οι οποίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επωμίστηκαν τις ανατιμήσεις χωρίς το «δίχτυ» των επιδοτήσεων, μιας και κάτι τέτοιο θα τελούσε υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε περίπτωση που οι χονδρεμπορικές τιμές παραμείνουν ψηλά και τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει δέσμη έκτακτων μέτρων προκειμένου να ρίξει το ενεργειακό κόστος. Αυτό προβλέπεται άλλωστε και σε Οδηγία της ΕΕ που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά σε περιπτώσεις υψηλών τιμών για τουλάχιστον 3 μήνες. Όπως είναι αναμενόμενο, η στάση της Κομισιόν σε ένα τέτοιο αίτημα δεν θα μπορούσε να προεξοφληθεί.