MENU

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία

Την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένουν στάσιμες

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία κατέλαβαν μερίδιο 94% της αγοράς τον Αύγουστο σημειώνοντας νέο ρεκόρ σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Norwegian Road Federation (OFV) και ενώ οι πωλήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένουν στάσιμες.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούσαν το 94,3% των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων και ενισχύθηκαν, κυρίως, από το Tesla Model Y, το οποίο αντιπροσώπευε το 18,8% των πωλήσεων, και σε μικρότερο βαθμό το Kona της Hyundai και το Leaf της Nissan

Συγκεκριμένα οι Νορβηγοί αγόρασαν 10.480 νέα EV τον Αύγουστο, ανεβάζοντας το σύνολο σε 68.435 από την αρχή του έτους.

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης οι υψηλές τιμές και η ανεπαρκής υποδομή “φρέναραν” τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι πωλήσεις υβριδικών μοντέλων, που συνδυάζουν κινητήρες ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρικές μπαταρίες, έχουν αυξηθεί.

Η σκανδιναβική χώρα, μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει θέσει στόχο να πουλά μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2025, 10 χρόνια πριν από τον στόχο της ΕΕ.

Η χώρα προσφέρει γενναιόδωρα φορολογικά οφέλη που κάνουν τις τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν πλησιάζει τη Νορβηγία στον “αγώνα” ηλεκτρικών αυτοκινήτων», δήλωσε ο διευθυντής του OFV Oyvind Solberg Thorsen σε σχετική δήλωση.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, σύντομα θα είμαστε στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου μας για αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών 100% έως το 2025», πρόσθεσε.

Συγκριτικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 12,1% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιούλιο, πίσω από τα βενζινοκίνητα στο 33,4%, τα πλήρως υβριδικά στο 32% και τα αυτοκίνητα ντίζελ στο 12,6%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Σχετικά Άρθρα