MENU

Πώς αλλάζει η οικογενειακή ζωή όταν οι γονείς εργάζονται από το σπίτι

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθώς και η ψευδαίσθηση της μαγικής θεραπείας για τις οικογένειες

Η τάση για εργασία από το σπίτι έχει αλλάξει την οικογενειακή ζωή, ενθαρρύνοντας και επιτρέποντας σε πολλούς πατέρες να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Αλλά η ριζική αυτή αλλαγή έχει και μειονεκτήματα.

Οι εργαζόμενοι πατέρες που κάποτε αγνοούσαν τι έκαναν οι σύντροφοί τους όλη την ημέρα, από τη διαχείριση του σπιτιού μέχρι την ανατροφή των παιδιών, απέκτησαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας.

«Το να δουλεύουν οι πατέρες εξ αποστάσεως είναι γενικά καλό για τις οικογένειες», επισήμανε στο Business Insider ο Daniel Carlson, προσωρινός πρόεδρος του τμήματος οικογενειακών και καταναλωτικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Οι περισσότεροι μπαμπάδες θέλουν να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στη διαχείριση του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών τους. Η εξ αποστάσεως εργασίας τους προσφέρει την ευκαιρία να το κάνουν.

“Εάν οι μπαμπάδες μπορούν να εργάζονται από το σπίτι, ακόμα κι αν είναι περιστασιακά, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κατανομή της εργασίας στις οικογένειες”, σημειώνει ο Carlson.

Τα συν και τα πλην

Ωστόσο, προσθέτει ότι αυτή η εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια μαγική θεραπεία για οικογένειες.

“Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να λύσει τις συγκρούσεις εργασίας-οικογένειας καθώς και να τις δημιουργήσει”, συνέχισε.

Το να μοιράζονται δύο άτομα έναν τυπικά μικρό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κλειστοφοβίας και να πυροδοτήσει διαφωνίες σχετικά με το ποιος κάνει περισσότερες δουλειές ή αναλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών.

Η εργασία μπορεί επίσης να εισχωρήσει στο σπίτι (σκεφτείτε να συνδεθείτε μετά το δείπνο ή να ελέγχετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο κρεβάτι), γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει το άγχος και τη δυσαρέσκεια και να κάνει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να εκτονώνονται.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πίεση να ολοκληρώσουν τις οικιακές εργασίες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Μπορεί επίσης να αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν δουλειές, όπως να ταχυδρομήσουν ένα πακέτο ή να παραλάβουν φαγητό για δείπνο.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος απομόνωσης και μοναξιάς, εάν χάσουν, την παρέα του γραφείου. Μπορούν να απομακρυνθούν από τις ομάδες τους καθώς φεύγουν μακροχρόνιοι συνάδελφοι και προσέρχονται νέα πρόσωπα, ιδιαίτερα αν επικοινωνούν ποτέ μόνο εικονικά.

Ανησυχίες για τη φροντίδα των παιδιών

Η έλλειψη μετακίνησης και η μειωμένη παρουσία στην κοινωνία θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι άνθρωποι ασκούνται λιγότερη καθημερινά και αναπτύσσουν ανθυγιεινές συνήθειες. Μπορεί επίσης να φοβούνται ότι είναι λιγότερο πιθανό να προαχθούν ή ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απολυθούν, αν δεν είναι ποτέ στο γραφείο.

Υπάρχει επίσης αυξημένη πιθανότητα απόσπασης της προσοχής ή αναστάτωσης όταν οι γονείς βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τα παιδιά ή όταν χτυπήσει η πόρτα. Μπορεί να τους ζητηθεί να παρακολουθήσουν το μωρό, να πάρουν ένα άρρωστο νήπιο από τον παιδικό σταθμό και να το φροντίσουν για το υπόλοιπο της ημέρας ή να πάνε το παιδί τους σε ένα ραντεβού με γιατρό.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες είναι πολύ πιο πιθανό να καλούνται σε επείγοντα περιστατικά φροντίδας παιδιών από τους μπαμπάδες. Πρότεινε επίσης ότι η διακοπή μπορεί να είναι απαραίτητη εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς η απόκτηση παιδιών μπορεί να μεγεθύνει τα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου καθεστώτος εργασίας. Η στέρηση ύπνου από την ξενύχτια με ένα νεογέννητο μπορεί να πυροδοτήσει διαμάχες μεταξύ των συντρόφων. Περισσότεροι άνθρωποι στο σπίτι σημαίνει περισσότερες οικιακές δουλειές και τακτοποίηση.

Οι απαιτήσεις της παιδικής μέριμνας μπορεί επίσης να δυσκολέψουν την ολοκλήρωση των εργασιών κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας ή την εύρεση χρόνου για να συναντήσετε φίλους, τροφοδοτώντας το άγχος και τη μοναξιά.

Σχετικά Άρθρα