Κίνητρα για την προώθηση των συστημάτων αποθήκευσης ενσωματώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέδιο νόμου που έθεσε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση. Σκοπός είναι μέσα από fast track αδειοδοτήσεις έργων να αναπτυχθεί ένα χαρτοφυλάκιο μπαταριών 1,5 με 2 GW, το οποίο δεν θα λάβει κάποια επενδυτική ή λειτουργική ενίσχυση.
Έτσι, η συνολική ισχύς των μονάδων αποθήκευσης που θα δρομολογηθούν, σε αυτή τη φάση, διαμορφώνεται σε περίπου 3,5 GW, νούμερο που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του στόχου που έχει τεθεί στο (επικαιροποιημένο) ΕΣΕΚ για εγκατεστημένη ισχύ μπαταριών της τάξης των 4,3 GW μέχρι το 2030.
Σημειώνεται ότι η ισχύς των παραπάνω 3,5 GW προκύπτει ακόμη από 1 GW αυτόνομων μπαταριών, που θα αναπτυχθούν με κρατική ενίσχυση, καθώς και 0,5 GW έργων που προβλέπονται εντός του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις».
Το ευνοϊκό αδειοδοτικό πλαίσιο
Δεδομένου ότι η ηλεκτροπαραγωγή από τα φ/β είναι συγχρονισμένη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η προσθήκη μπαταριών σε εν λειτουργία ή ώριμα πάρκα θα υποστηριχθεί μέσω ενός πιο ευνοϊκού αδειοδοτικού πλαισίου. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω καθεστώς θα αφορά έργα που ηλεκτρίστηκαν μετά τις 4/7/2019 ή, στην περίπτωση που δε έχουν κατασκευαστεί, έργα που είτε διαθέτουν οριστική προσφορά σύνδεσης είτε θα την εξασφαλίσουν μέχρι τις 15/2/2025.
Αδειοδοτικά κίνητρα θα δοθούν και σε επενδυτές που θα εγκαταστήσουν standalone συστήματα αποθήκευσης, επίσης χωρίς χρηματοδοτική στήριξη. Περισσότερες λεπτομέρειες για την κατηγορία αυτή, αναμένονται με σχετική Υπουργική Απόφαση, έως τις 31/10.
Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, από 1/11 έως 31/3, η αποθηκευμένη ενέργεια που θα εγχέεται στο δίκτυο μετά τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 7 το πρωί, θα πληρώνεται με την εκάστοτε ωριαία χονδρεμπορική τιμή. Για την περίοδο από 1/4 έως 31/10, οι αντίστοιχες ώρες θα ορίζονται από τις 8 το βράδυ έως 7 το πρωί.
Όλη την υπόλοιπη ημέρα, η ηλεκτρική ενέργεια που εγχέεται θα πληρώνεται βάσει της ταρίφας που έχει εξασφαλίσει το έργο στο πλαίσιο της λειτουργικής ενίσχυσης, με το σκεπτικό ότι παράγεται απευθείας από το φ/β σύστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τις ομάδες φωτοβολταϊκών πάρκων, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αποθηκεύουν από κοινού τμήμα της «πράσινου» ρεύματος που παράγουν.
Σε ό,τι αφορά συμβατικές μονάδες που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους από 1/1/24 ή πρόκειται να την σταματήσουν, προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής της άδειάς τους (για όσο ισχύει) σε άδεια μονάδας αποθήκευσης. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν έτσι να εγκαταστήσουν συστήματα έως 150 ΜW, με στόχο την ανάπτυξη μονάδων 450 MW συνολικά.