MENU

Μειώνει κάτω του 50% το ποσοστό του στη Trade Estates ο όμιλος Φουρλή

Περιορίζει την επιφάνεια της σουηδικής ΙΚΕΑ στο εμπορικό συγκρότημα του αεροδρομίου Αθηνών, παραχωρώντας χώρους σε νέους μισθωτές

Τη συνέπεια σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν την εισαγωγή της εταιρείας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων Trade Estates στο ελληνικό χρηματιστήριο επαναβεβαίωσε ο βασικός μέτοχός της, όμιλος Φουρλή, δια στόματος του προέδρου Βασίλη Φουρλή.

Έτσι έως το τέλος του 2024 αναμένεται διάθεση ποσοστού μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προκειμένου το ποσοστό του ομίλου Φουρλή να υποχωρήσει κάτω του 50%, γεγονός που αφενός θα εξυπηρετήσει τη διασπορά των μετοχών της ΑΕΕΑΠ και αφετέρου θα «ελαφρύνει» τον ισολογισμό της εισηγμένης Φουρλής, που έχει ως κύρια δραστηριότητα την ανάπτυξη λιανικών concepts.

Σημειώνεται πως η Φουρλής πέτυχε στο τέλος του 2023 μείωση καθαρού δανεισμού σε ιστορικά επίπεδα (πέριξ των 84 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ με την ενοποίηση της Trade Estates βαρύνεται με το δικαιολογημένα υψηλό δανεισμό της ΑΕΕΑΠ που υλοποιεί σημαντικό επενδυτικό πλάνο.

Έως το τέλος του χρόνου η Trade Estates αναμένεται να εγκαινιάσει το νέο εμπορικό πάρκο που αναπτύσσει στην Πάτρα. Ως γνωστόν εκτός από το νέο μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, το πρώτο κατάστημα που θα εγκαινιαστεί μετά από μια δεκαετία στην ελληνική αγορά, στο νέο retail park του ομίλου αναμένεται να εγκατασταθούν μεγάλες φίρμες του retail όπως η αλυσίδα Κωτσόβολος.

Θα φιλοξενηθούν επίσης  καταστήματα της KFC (η οποία θα αναπτύξει επίσης νέο concept στην Πάτρα), των πολωνικών Pepco και Sinsay, καθώς και της γαλλικής εταιρείας ένδυσης Kiabi, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω της συνέργειας με τον όμιλο Φουρλή. Σημειώνεται πως το retail park της Πάτρας αναπτύχθηκε από κοινού με την εταιρία Τen Brinke (συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ περίπου), η οποία ως developer έχει ήδη αποεπενδύσει με απόλυτο μέτοχο πλέον την Trade Estates.

Αναμόρφωση του ΙΚΕΑ στο Ελ. Βενιζέλος

Πέραν της Πάτρας, η Trade Estates ολοκληρώνει την αναμόρφωση του ΙΚΕΑ του Αεροδρομίου, μειώνοντας τα τετραγωνικά του καταστήματος επίπλων και προσθέτοντας παράλληλα νέους μισθωτές προκειμένου να αυξήσει την εμπορικότητα του σημείου.

Πέρα από κατάστημα Intersport και Holland&Barret (φίρμες που αναπτύσσει ο όμιλος Φουρλή), εκεί θα δημιουργηθεί και κατάστημα της αλυσίδας Πλαίσιο, εμβαδού 2.800 τ.μ.

Πέραν των παραπάνω η ΑΕΕΑΠ προχωρά στη δημιουργία του νέου retail park στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και των επενδύσεων στα logistics με έμφαση στο hub της InterIKEA, όπου τρέχει δεσμευτική προθεσμία παράδοσης στα τέλη του 2026. 

Σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου της Trade Estates στο Ελληνικό, στο commercial hub της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο.

Εκτιμάται ότι οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2025.

Υπενθυμίζεται πως η Trade Estates στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ έως το 2031, με το εο επενδυτικό πλάνο για το ίδιο χρονικό διάστημα να αγγίζει το ποσό των 207 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα