Όταν οι διευθυντές προσλήψεων αναζητούν υποψηφίους, το 54% τονίζει ότι θέλει κάποιον που είναι αφοσιωμένος στη μάθηση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.
Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη έρευνα του LinkedIn σε 1.024 στελέχη. Σχεδόν το ήμισυ, 48% δίνει επιπλέον προσοχή σε έναν υποψήφιο που μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και το 40% σε υποψήφιους που είναι πρόθυμοι να εργαστούν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αποκλίσεις για το βιογραφικό και για την πρόσληψη διευθυντών.
Περισσότερο από το ένα τρίτο, το 37% ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση διαδραματίζει εάν ένας υποψήφιος άλλαζε συχνά δουλειά.
Τους κάνει να σκέφτονται, «αν ήσασταν εκεί μόνο για εννέα μήνες, ίσως θα είστε εδώ μόνο για εννέα μήνες», λέει ο ειδικός σταδιοδρομίας του LinkedIn Drew McCaskill.
Επίσης, το 34% επισημαίνει ότι βλέποντας ένα ιστορικό εργασίας που δεν είχε κατεύθυνση δημιουργεί αρνητική εντύπωση.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος για το κάπως ασυνεπές βιογραφικό σας, δείτε πώς μπορείτε να ενημερώσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων και τους διευθυντές προσλήψεων ότι εξακολουθείτε να είστε κατάλληλοι για τον ρόλο.
«Πρέπει να έχετε μια εξήγηση για το γιατί»
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να έχουν πολλαπλούς τύπους θέσεων εργασίας στο βιογραφικό τους και να έχουν κάποιες σύντομες θητείες σε ορισμένες από αυτές.
Ίσως όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας, δεν ήσασταν σίγουροι αν θα θέλατε να ασχοληθείτε με τις πωλήσεις ή το μάρκετινγκ, οπότε δοκιμάσατε και τα δύο. Ίσως έπρεπε να αφήσετε τη δουλειά σας για να φροντίσετε έναν άρρωστο συγγενή για ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ίσως υπήρξαν απολύσεις στην προηγούμενη εταιρεία σας.
Απλώς πρέπει να έχετε μια εξήγηση για το λόγο που ακολουθήσατε τη συγκεκριμένη επαγγελματική πορεία.
Η περίληψη του βιογραφικού σας, πάνω από την ενότητα των εμπειριών σας, προσφέρει την ευκαιρία να συνδέσετε τις κουκκίδες μεταξύ των διαφόρων επαγγελματικών σας εμπειριών ή να εξηγήσετε τυχόν υπάρχοντα κενά.
Η ενότητα “σχετικά” στο LinkedIn σας είναι μια άλλη ευκαιρία να δημιουργήσετε την αφήγησή σας και να ενημερώσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων “πώς τα πράγματα που έχετε κάνει έχουν διαμορφώσει τον επαγγελματία που είστε τώρα”, λέει ο McCaskill. Μπορείτε επίσης να τους το εξηγήσετε στη συνέντευξή σας.
«Τα κενά σταδιοδρομίας δεν έχουν τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο που θα είχαν πριν από πέντε χρόνια», λέει ως παράδειγμα. Πες τους ότι φρόντιζες αυτόν τον ηλικιωμένο γονέα, πήρες ένα χρόνο άδεια για την ψυχική σου υγεία — όποια κι αν είναι αυτή.
Εάν είχατε μεταπηδήσει ανάμεσα σε κλάδους ή είχατε σύντομες θητείες σε ορισμένους ρόλους, μπορείτε να πείτε, “ακολουθεί τι πήρα από κάθε μία από αυτές τις εμπειρίες που με κάνουν πραγματικά καλό για αυτόν τον ρόλο τώρα”, λέει ο McCaskill, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναδειχθεί ως πλεονέκτημα.
Ό,τι κι αν κάνετε, μην τους δίνετε λόγο να πιστεύουν ότι έχετε κάνει κάτι λάθος, καταλήγει.