Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα εργασίας κ. Τίνα Αρμάσου και κ. Ελένη Γιαννακούδη μοιράζονται συμβουλές για την ελαχιστοποίηση της επαγγελματικής εξουθένωσης και τη δημιουργία μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής.
Αν νιώθετε ότι η δουλειά κυριεύει τη ζωή σας, δεν είστε μόνοι.
Στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες τάσεις για το 2024, η εταιρεία συμβούλων Mercer είπε ότι το 82% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από το σύνδρομο “burn out” φέτος.
Η κ. Τίνα Αρμάσου και η κ. Ελένη Γιαννακούδη, ψυχολόγοι εργασίας που διευθύνουν το ιστολόγιο «The Happy 9 to 5», έδωσαν στο Business Insider πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε την ισορροπία εργασίας/ζωής και να αποφύγετε την εξάντληση.
Ανέφερε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αναρωτηθούν ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι αξίες τους και τι χρειάζονται για να αισθάνονται ικανοποιημένοι με το πώς ζουν τη ζωή τους.
«Μόλις συνειδητοποιήσετε τους διαφορετικούς τομείς της ζωής σας και την προτεραιότητά τους, τότε είναι πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσετε ως πυξίδα, κυρίως, για να προγραμματίσετε την εβδομάδα σας, να προγραμματίσετε τις ημέρες σας και να πάρετε αποφάσεις», πρόσθεσε.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να περιορίσετε την εργασιακή συζήτηση στο ελάχιστο μόλις αποσυνδεθείτε, υπογράμμισε η κ. Αρμάσου.
Διευκρίνισε ότι το να μιλάς πολύ για τη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με την απόδοση ή τις προθεσμίες, οι οποίες εισχωρούν στον προσωπικό σου χρόνο.
Η κ. Γιαννακούδη είπε ότι είναι σημαντικό να αφιερώσεις τουλάχιστον μέρος του ελεύθερου χρόνου σου σε κάτι που απολαμβάνεις και όχι σε αυτό που νιώθεις υποχρεωμένος να ολοκληρώσεις.
Οι δουλειές σας θα πρέπει να γίνουν, αλλά θα πρέπει, παράλληλα, να προσπαθήσετε να κάνετε και πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενοι, γεμάτοι ενέργεια και πιο ικανοποιημένοι.
Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνετε σε δουλειές σας κάνει να νιώθετε ότι το πρόγραμμά σας είναι εκτός ελέγχου, πρόσθεσαν.
Εάν η δουλειά σας έχει πιο ευέλικτο ωράριο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τον χρόνο που ξέρετε ότι θα έχετε άδεια.
«Αν η δουλειά σας απαιτεί να είστε ευέλικτοι, τότε είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξετε τις ώρες της εβδομάδας ή της ημέρας που έχετε τον έλεγχο και να τις βελτιστοποιήσετε», είπε η Γιαννακούδη.
Ο καθορισμός ορίων για τις ώρες εργασίας σας είναι σημαντικός για να διασφαλίσετε ότι η εργάσιμη ημέρα σας έχει ένα τέλος — ακόμα κι αν το υπόλοιπο προσωπικό συνήθως βασίζεται σε εσάς στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά εκτός ωραρίου, τόνισε η κ. Γιαννακούδη.
«Επικοινωνήστε αυτό με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας γιατί τότε θα ξέρουν τι να περιμένουν εάν δεν είστε διαθέσιμοι. Το να είσαι ξεκάθαρος και ανοιχτός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πολύ», πρόσθεσε.