MENU

Ξεκάθαρη η στάση της ΡΑΕΚ: Δεν φορτώνουμε στον κόσμο το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου

Ποιοι καλούνται να διασφαλίσουν την πραγματοποίηση του GSI

Όλες οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) από την ΕΕ και τον ΑΔΜΗΕ, με τρόπο που απέχει έτη φωτός από τα ανεκτά διπλωματικά, πολιτικά και τεχνοκρατικά πλαίσια, έχουν πέσει στο κενό, σύμφωνα με σημερινό (27/8) δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Μετά και την τελευταία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, κατά την οποία οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως αξιώθηκε φορτικά από τη ρυθμιστική αρχή να πει «εδώ και τώρα» το ναι, έχει καταστεί προς όλους ξεκάθαρο πως η ΡΑΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει υπέρ της οικονομικής διασφάλισης του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ανακτήσει όλα του τα έξοδα ακόμα και αν η ηλεκτρική διασύνδεση δεν πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Τουρκίας.

Θέση της ΡΑΕΚ παραμένει η εξής: Το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου, τον οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσουν οι ρυυθμιστικές αρχές, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Η ρυθμιστική αρχή στην Ελλάδα, ωστόσο, συναίνεσε, μετά από επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, να μεταφερθεί το γεωπολιτικό ρίσκο στους καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα.

Δηλαδή, οι δύο κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσουν, πολιτικά, την πραγματοποίηση του έργου, ώστε να κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε να διασφαλίσουν οι ίδιες τα οικονομικά συμφέροντα του φορέα υλοποίησης, δεσμευόμενες να του καταβάλουν όλα τα έξοδα αν η Τουρκία παρεμποδίσει τη διασύνδεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας δεσμεύτηκε να ασκήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει ώστε το έργο να υλοποιηθεί. Δεν ανέλαβε όμως καμία ευθύνη -για καταβολή του κόστους των εκατοντάδων εκατομμυρίων- σε περίπτωση που τα διπλωματικά της μέσα δεν αποδώσουν αποτέλεσμα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΡΑΕΚ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την υφιστάμενη ρυθμιστική της απόφαση, η οποία προβλέπει πως «ενδέχεται» να επιτρέψει ανάκτηση των δαπανών του φορέα υλοποίησης αν το έργο ναυαγήσει με ευθύνες τρίτων. Η ΕΕ και ο ΑΔΜΗΕ απαιτούν να αφαιρεθεί το «ενδέχεται». Επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί από τη ΡΑΕΚ, αλλά πιθανό η καθυστέρηση εκ μέρους της να αποτελεί παραχώρηση χρόνου στις κυβερνήσεις και την Κομισιόν για να διαχειριστούν το καυτό θέμα του γεωπολιτικού κινδύνου οι ίδιες, πριν η ρυθμιστική αρχή ανακοινώσει την αρνητική της απόφαση.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως η κυπριακή Κυβέρνηση συμφωνεί με τη θέση της ΡΑΕΚ ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου στους καταναλωτές. Προφανώς θα πρέπει να το ανακοινώσει επίσημα τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Σχετικά Άρθρα