MENU

Τι ποσοστό εργαζομένων της Gen Z εξοικονομεί μέρος του μισθού του

Πώς να αρχίσετε να αποταμιεύετε περισσότερα

Μόνο το 15% των εργαζομένων της Gen Z τοποθετεί τακτικά ένα μέρος του μισθού του σε λογαριασμό ταμιευτηρίου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America. Και μόνο 1 στους 5 Gen Zers συνεισφέρει σε λογαριασμό συνταξιοδότησης.

Η έρευνα συγκέντρωσε 1.097 απαντήσεις από ενήλικες 18 ετών και άνω, ενώ συμπεριέλαβε δείγμα 1.091 ενηλίκων μεταξύ 18 και 27 ετών.

Τα καλά νέα: Οι Gen Zers είναι ακόμα κάτω των 30 ετών και έχουν άφθονο χρόνο για να εξοικονομήσουν χρήματα και να αναπτύξουν έξυπνες οικονομικές συνήθειες.

Αλλά δεν είναι μια διαδικασία που επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, τονίζει ο Douglas Boneparth, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και ιδρυτής της Bone Fide Wealth. Προτρέπει τους νεαρούς ενήλικες να αγνοήσουν οποιαδήποτε πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τους ανθρώπους γύρω τους και να κάνουν ό,τι καλύτερο για τη ζωή τους.

«Η οικονομική κατάσταση του καθένα είναι διαφορετική», αναφέρει. «Αν εστιάσετε στον εαυτό σας και δουλέψετε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε, θα είστε καλύτερα. Η αποταμίευση είναι εξαιρετική, αλλά η πειθαρχία γύρω από το πώς διαχειρίζεστε τα χρήματά σας είναι πολύ πιο σημαντική», εξηγεί.

Στην πραγματικότητα, η Gen Z έχει ακόμη περισσότερους λόγους για να ξεκινήσει την αποταμίευση τώρα, υπογραμμίζει η Winnie Sun, CFP και συνιδρυτής της Sun Group Wealth Partners.

Ακολουθούν τρία βήματα για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις σας

Διαχειριστείτε τα μηνιαία κέρδη σας

Δεν υπάρχει απαραίτητα μια ενιαία προσέγγιση για την αποταμίευση, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε να γίνετε οικονομικά πειθαρχημένοι παρακολουθώντας το κόστος των εξόδων σας και τα χρήματα που σας περισσεύουν.

Ας υποθέσουμε ότι σας απομένουν 500 δολ. αφού καλύψετε όλα τα έξοδά σας για τον μήνα. Σκεφτείτε πώς να διαχειριστείτε αυτά τα χρήματα, αντί να τα ξοδέψετε, προτείνει ο Boneparth. Δεν είναι μια περίπλοκη πρακτική, αλλά βοηθάει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να κάνει ένα βήμα πίσω και να σκέφτεται τους στόχους και το μέλλον σας.

Εάν έχετε μια καλή εβδομάδα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε κάποιες παρορμητικές αγορές. Το καλύτερο θα ήταν, όμως, να σταματήσετε και να σκεφτείτε πώς αυτό θα επηρεάσει τους οικονομικούς στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας.

Εάν εργάζεστε καλύτερα με τα ποσοστά, μια κοινή μέθοδος για τη διαίρεση των κερδών σας είναι να βάλετε το 50% για τις ανάγκες σας, το 30% για το διακριτικό κόστος και το 20% να αφιερώσετε στις αποταμιεύσεις σας. Αλλά αν είστε στα 20 σας, προτείνει να προσαρμόσετε αυτά τα ποσοστά για να αφήσετε κατά μέρος το 25% για αποταμιεύσεις, τουλάχιστον για 10 χρόνια.

Εξοικονομήστε αρκετά για τις δύσκολες ημέρες

Ακόμα κι αν δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα αυτή την οικονομική πειθαρχία, θα πρέπει τουλάχιστον να κάνετε οικονομία, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, όπως το να χάσετε τη δουλειά σας. Μία καλή περίπτωση είναι να έχετε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα ώστε να καλύπτουν τα έξοδά σας για διάστημα τριών έως έξι μηνών.

Για παράδειγμα, αν φέρνετε 5.000 δολ. το μήνα και τα έξοδά σας κοστίζουν 4.000 δολ, θα έχετε συνήθως 1.000 δολ το μήνα που μπορείτε να εξοικονομήσετε. Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να σκέφτεστε πού θέλετε να τοποθετήσετε αυτά τα χρήματα και ποιο σκοπό μπορεί να εξυπηρετήσουν αυτές οι αποταμιεύσεις, τονίζει ο Boneparth.

Αξιολογήστε τους στόχους σας

Αφού έχετε αποταμιεύσει αρκετά για να ζήσετε άνετα για τουλάχιστον τρεις μήνες, είναι καιρός να θέσετε ορισμένους στόχους, όπως η εξόφληση του χρέους του φοιτητικού δανείου, η αγορά σπιτιού ή η αποταμίευση για τη σύνταξη.

Ο Boneparth συνιστά να εξετάσετε τις ακόλουθες τρεις πτυχές του οικονομικού σας μέλλοντος:

  • Πόσο θα κοστίσουν οι οικονομικοί σας στόχοι και πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να επιτευχθούν;
  • Πότε θέλετε να πετύχετε κάθε στόχο;
  • Σε ποιους στόχους θέλετε να δώσετε προτεραιότητα;

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους τρεις παράγοντες, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποταμίευσης που λειτουργεί για τον τρόπο ζωής σας και το μέλλον που οραματίζεστε για τον εαυτό σας.

Σχετικά Άρθρα