MENU

«Ψαλίδι» σε τρεις κομβικές περιοχές για υπεράκτια αιολικά – Για ποιους λόγους εξαιρέθηκαν

Εκτίμηση από πλευράς ΥΠΕΝ για περιθώριο αλλαγής της απόφασης

Εκτός του «χάρτη» των υπεράκτιων αιολικών μένουν κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού 3 από τις συνολικά 19 θαλάσσιες περιοχές που έχουν προκριθεί για την ανάπτυξη offshore πάρκων.

Πρόκειται για περιοχές ανοιχτά της Σητείας, της Ελούντας και της Γυάρου (Κρήτη 1, Κρήτη 2α, Κρήτη 2β, θαλασσοτεμάχιο Γυάρου) για τις οποίες κρίθηκε ότι πρέπει να εξαιρεθούν για λόγους προστασίας κοντινών ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από οπτική όχληση και άλλη έμμεση βλάβη.

Πιο συγκεκριμένα, η εν δυνάμει Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) Κρήτη 1, αποκλείστηκε καθώς χωροθετείται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του μινωικού ανακτορικού κέντρου της κάτω Ζάκρου. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χώρος είναι υποψήφιος προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε ό,τι αφορά τα «οικόπεδα» Κρήτη 2α και Κρήτη 2β, αφαιρέθηκε η περιοχή ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος λόγω γειτνίασής της με την οχυρωματική νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Κολοκύθα, σημεία που έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η εξαίρεση της Γυάρου οφείλεται στην εγγύτητα της εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ, που χωροθετείται βόρεια, δυτικά και νότια του νησιού, με τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο της Γυάρου.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η περιοχή Κρήτη 1 όσο και το θαλασσοτεμάχιο της Γυάρου είχαν ενταχθεί στις ζώνες για την πρώτη φάση ανάπτυξης offshore. Γι’ αυτό άλλωστε είχε προβλεφθεί και η άμεση παραχώρησή τους σε επενδυτές, μέσω διαγωνισμών, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η ΕΔΕΥΕΠ για τις υπόλοιπες 16 ΠΟΑΥΑΠ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να υποβάλει αίτηση θεραπείας στο ΥΠΠΟ με στόχο την τροποποίηση της απόφασής του για την έγκριση της ΣΜΠΕ και ακολούθως την ένταξη των τριών περιοχών που αποκλείστηκαν.

Δεδομένου ότι η αρχική επιλογή των περιοχών ανάπτυξης offshore έγινε με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για να αποκλειστούν τυχόν οχλήσεις προς άλλες δραστηριότητες, από πλευράς ΥΠΕΝ εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο για αλλαγή της απόφασης.

Σε περίπτωση, βέβαια, που το Υπουργείο Πολιτισμού εμμείνει στην αρχική του θέση, οι εν λόγω περιοχές θα εξαιρεθούν μια και καλή από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων, μειώνοντας αντίστοιχα τις διαθέσιμες ζώνες για την εγκατάσταση offshore, τα οποία μέχρι το τέλος της δεκαετίας -σύμφωνα με τον εθνικό στόχο- θα πρέπει να αθροίζουν σε ισχύ 1,9 GW.

Σχετικά Άρθρα