MENU

Άνω των 520 GW έως το 2040 η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ενέργεια – Το «στοίχημα» του κλάδου

Η νέα έκθεση της Rystad Energy σκιαγραφεί την αγορά και κάνει τις εκτιμήσεις της

Ανάπτυξη με σταθερό ρυθμό και παγκόσμιες εγκαταστάσεις άνω των 520 GW – εξαιρουμένης της Κίνας – έως το 2040 βλέπει η Rystad Energy για τον τομέα των offshore αιολικών.

Το 2023 σημειώθηκε μια σειρά από πολλές προκλήσεις με αντίθετους «ανέμους». Μερικές από αυτές ήταν οι πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι καθυστερημένες δημοπρασίες και η αναβολή των διαδικασιών αδειοδότησης. Παρόλα αυτά, ο κλάδος έμεινε «ζωντανός» και κατέγραψε αύξηση των 7% στην προσθήκη νέας εγκατεστημένης ισχύος.

Μάλιστα, για το 2024 διατηρούνται οι ίδιες προοπτικές ανάπτυξης, με αύξηση 9% σε πάνω από 11 GW μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κρίσιμος ρόλος της Ευρώπης

Σύμφωνα με την Rystad Energy, μέχρι το 2040 η Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων πλωτών αιολικών εγκαταστάσεων. Αν και αναμένονται ορισμένες καθυστερήσεις έργων πέραν του 2030, πιθανότατα θα υπάρξει ισχυρή ώθηση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η πλωτή αιολική δυναμικότητα προβλέπεται να προσεγγίσει τα 90 GW έως το 2040, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πορτογαλία στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης. Η Ασία θα είναι επίσης το κλειδί για την προώθηση της πλωτής αιολικής ενέργειας ως ώριμη τεχνολογία και η περιοχή – εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας – αναμένεται να καταλάβει μερίδιο 20% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων έως το 2040.

Από την πλευρά της, η αναλύτρια Petra Manuel τονίζει ότι: «Ο παγκόσμιος τομέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη, που τροφοδοτείται από τις αυξημένες επενδύσεις και τη δραστηριότητα δημοπρασιών. Ωστόσο, τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για την περαιτέρω επέκταση του κλάδου. Ενώ οι φιλόδοξοι στόχοι ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης για να διασφαλιστεί ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει με επιτυχία βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει την τεχνολογία να ωριμάσει, αλλά και θα ενισχύσει ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα που εμπνέει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Οι προβλέψεις

Στην αγορά με σταθερή βάση, η Rystad αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία θα αναδειχθούν ως οι τρεις κυρίαρχοι παίκτες. Η εγγύτητα των χωρών με τη Βόρεια Θάλασσα  παρέχει μια ισχυρή βάση για επιτυχία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενισχυμένη από την εγκατάστασή τους και τους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Μαζί, αυτές οι τρεις χώρες προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν συνολικά 150 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2040, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με λιγότερα από 40 GW, το μέλλον της οποίας εξαρτάται από την πολιτική σκηνή.

Μεταξύ 2025 και 2030, η Αμερική, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, ξεκινώντας με σχεδόν 2 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2025. Η Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, θα ακολουθήσει, με 7 GW το 2025 και φθάνοντας σχεδόν τα 28 GW έως 2030, με την Ταϊβάν (Κίνα), τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ να αναδεικνύονται σε μεγάλες αγορές στην περιοχή. Η Ευρώπη προβλέπεται να έχει 41 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και περισσότερα από 112 GW έως το 2030, λόγω μιας σταθερής ροής έργων που ανατίθενται μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών.

Όσον αφορά το μέλλον μεταξύ 2030 και 2035, αναμένεται αύξηση της ανάπτυξης στην Ασία, εξαιρουμένης της ηπειρωτικής Κίνας, ακολουθούμενη από την Αμερική και την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα η Βραζιλία και η Κολομβία, αναμένεται επίσης να

Σχετικά Άρθρα