Βιωσιμότητα (ή αειφορία) είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης (που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή).
Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι’ αυτό η βιωσιμότητα αναφέρεται μαζί με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θεωρητικά, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι η ανικανότητα του γήινου οικοσυστήματος να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή.
Το BMW Group αναπτύσσει την τεχνολογία για να μετρά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν. Σε συνεργασία με εταίρους και προμηθευτές, η γερμανική εταιρεία μοντελοποίησε για πρώτη φορά μια πλήρη αλυσίδα δεδομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα εκπομπών CO2 σε πραγματικές συνθήκες από την κατασκευή της μάσκας νεφρών της BMW iX.
Προσπαθεί να βελτιώσει τις διαδικασίες στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, της ασφάλειας εφοδιασμού και της ποιότητας και ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος Μελλοντικά, ο στόχος θα είναι η καταγραφή όλων των δεδομένων μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής προκειμένου η κυκλική οικονομία να καταστεί δυνατή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε όλους τους κλάδους.
Η Ford κάνει έρευνες για να αξιοποιήσει το φύλλωμα που απορρίφθηκε κατά τη συγκομιδή των ελιών σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Εξερευνά την περίπτωση τα κλαδιά και τα φύλλα που απορρίπτονται κατά τη συγκομιδή να αποτελούν τμήμα της ύλης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πιο βιώσιμων ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
Η χρήση απορριμμάτων ελιάς για ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειώσει το πλαστικό που χρησιμοποιείται σε αυτά τα εξαρτήματα και να υποστηρίξει καθαρότερο αέρα στην περιοχή, αποφεύγοντας την καύση που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των υπολειμμάτων.
Οι μηχανικοί παρήγαγαν πρωτότυπα υποπόδια και μέρη του χώρου των αποσκευών χρησιμοποιώντας απορρίμματα ελαιόδεντρων. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα εξαρτήματα που παράγονται είναι ταυτόχρονα στιβαρά και ανθεκτικά. Η εταιρεία αξιολογεί τη διαδικασία για μαζική χρήση, για να εξασφαλίσει την χρήση τους στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Για τη δοκιμή, τα απόβλητα προέρχονται από ελαιώνες στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, την περιοχή με την υψηλότερη παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο.