MENU

Απειλή για το φυσικό αέριο το κλείσιμο λόγω συντήρησης μονάδων της Νορβηγία

Για περίπου τρεις εβδομάδες από τα τέλη Αυγούστου, η Ευρώπη θα χάσει ροές ισοδύναμες με τις ημερήσιες ανάγκες φυσικού αερίου στην Ιταλία ή τη Γαλλία

Η τεράστια βιομηχανία φυσικού αερίου της Νορβηγίας πρόκειται να ξεκινήσει το ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη ήπειρο.

Για περίπου τρεις εβδομάδες από τα τέλη Αυγούστου, η Ευρώπη θα χάσει ροές ισοδύναμες με τις ημερήσιες ανάγκες φυσικού αερίου στην Ιταλία ή τη Γαλλία. Ενώ τα έργα είναι μια πρακτική ρουτίνας για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – όταν η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλότερη – το διακύβευμα είναι υψηλό αυτή τη φορά καθώς συμπίπτει με μια περίοδο έντονης αστάθειας των τιμών.

Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη στις διαταραχές αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα κύματα καύσωνα σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό για το καύσιμο.

Οι traders προετοιμάζονται για μια πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία μετά από μια ουκρανική εισβολή στα σύνορά της και μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

«Η Ευρώπη ήδη δυσκολεύεται», δήλωσε η Florence Schmit, ειδική σε θέματα ενέργειας στη Rabobank. «Οποιαδήποτε απόκλιση από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου και στη συνέχεια στις τιμές της αγοράς, ειδικά φέτος».

Από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια άφησε την Ευρώπη να αγωνίζεται για φυσικό αέριο, η Νορβηγία έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, βασιζόμενη εκτενώς σε μία και μόνο εταιρεία Equinor.

Σχετικά Άρθρα