MENU

Μελέτη για πυρκαγιές: Η «επιρροή» στα μέταλλα και οι καρκινογόνες ουσίες

Για την έρευνα, οι επιστήμονες του Στάνφορντ συνέλεξαν δείγματα από περιοχές που βίωσαν πυρκαγιές

υψηλά επίπεδα θερμότητας από τις πυρκαγιές μπορούν να μετατρέψουν μέταλλα που βρίσκονται στο έδαφος σε καρκινογόνα σωματίδια τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης, που αναμεταδίδει το CNN.

Η εξαιρετικά υψηλή θερμότητα που προκαλείται από μια φωτιά μπορεί να μετατρέψει το μέταλλο χρώμιο σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια που θέτουν σε κίνδυνο τους πυροσβέστες και τους ανθρώπους που ζουν κοντά στην περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Η μελέτη

Για την έρευνα, οι επιστήμονες του Στάνφορντ συνέλεξαν δείγματα από τα πλούσια σε χρώμιο εδάφη τεσσάρων προστατευόμενων περιοχών στη βόρεια ακτή της Καλιφόρνιας, οι οποίες βίωσαν πυρκαγιές το 2019 και το 2020. Εξέτασαν χώμα από περιοχές που είχαν καεί και περιοχές που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά. Σε περιοχές πλούσιες σε χρώμιο, όπου η βλάστηση είχε επιτρέψει στις πυρκαγιές να κάψουν έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τοξικού χρωμίου ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερα από ό,τι σε μη καμένες περιοχές.

Ακόμα και μετά την πλήρη οριοθέτηση μιας πυρκαγιάς, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τοπικές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα καμένα μπορεί να εξακολουθούν να εκτίθενται στις ουσίες αυτές, λόγω των ισχυρών ανέμων που μεταφέρουν τα λεπτά σωματίδια του εδάφους τα οποία έχουν επιβαρυνθεί από το τοξικό χρώμιο.

Σχετικά Άρθρα