MENU

Στην κόψη του ξυραφιού τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης – Οι «απειλές»του φετινού χειμώνα

Στο επίκεντρο η εφοδιασμός φυσικού αερίου και η σημασία της πόλης Sudzha

Αντιμέτωπη με διπλή απειλή είναι το φετινό χειμώνα ο εφοδιασμός φυσικού αερίου της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα μοιράστηκαν στο Montel, ειδικοί αναλυτές της αγοράς. Το μέτωπο της απειλής απλώνεται στα συνεχιζόμενα σημεία συμφόρρησης στις υποδομές αλλά και στην κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ηπείρου να διανέμει αποτελεσματικά το φυσικό αέριο και να διατηρεί τον εφοδιασμό σταθερό, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

«Ενώ η αποθήκευση είναι πλήρης, το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το αέριο θα φτάσει στο σημείο όπου είναι περισσότερο απαραίτητο» αναρωτιέται εύστοχα ο επικεφαλής αναλυτής της Rystad Energy στην αγορά φυσικού αερίου, Christoph Halser. Μάλιστα, χαρακτήρισε την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ως «μείζονες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια».

Επίσης, τόνισε ότι η Σλοβακία και η Αυστρία, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Η ανάγκη για φορτία LNG και οι εισβολές

Η Nadia Martin Wiggen, διευθύντρια της Svelland Capital, επανέλαβε τις ίδιες ανησυχίες, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε την ανάγκη για περισσότερα φορτία LNG να έρθουν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους». Ενώ οι ΗΠΑ είναι βασικός προμηθευτής, επαρκείς αφίξεις LNG δεν αναμένονταν μέχρι τις αρχές του 2025, σημείωσε.

Η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η σημασία της Sudzha

Αξίζει να σημειωθεί ότι κρίσιμης σημασίας θεωρείται η προέλαση της Ουκρανίας στη Ρωσία μετά την ανακοίνωση από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι ο ουκρανικός στρατός ελέγχει πλέον την πόλη Sudzha, τη μεγαλύτερη της περιφέρειας του Κουρσκ, σε βάθος 10χλμ. μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Κι αυτό γιατί από τη Sudzha περνάει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που έρχεται απο τη δυτική Σιβηρία μέσω της Ουκρανίας. Συνολικά από τη Sudzha πέρασε το 2023 το 3% από το συνολικά 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης που έγιναν από τη Ρωσία. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10-20% εάν η Ρωσία ή η Ουκρανία αποφασίσουν να διακόψουν τις ροές φυσικού αερίου μέσω του κρίσιμου σημείου διέλευσης Sudzha.

Οι μελλοντικές συμφωνίες ανταλλαγής φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να τεθούν σε κίνδυνο από τη διακοπή της διαμετακόμισης μέσω της Sudzha, πρόσθεσαν.

Σχετικά Άρθρα