MENU

Είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης – Σε ποιους τομείς θα εστιάσει

Ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης έχει αναφερθεί στην ανάπτυξη πιλοτικών έργων AI 

Στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης εισέρχεται η ΔΕΗ, με όχημα την εταιρεία Οlympus ΑΙ.

Η νέα θυγατρική αφενός θα αναπτύσσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, διαμορφωμένες για τις ανάγκες που έχουν διαφορετικοί τομείς (ενέργεια, μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση κ.α.) και αφετέρου θα εξυπηρετεί την ίδια την Επιχείρηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και επεξεργασία των (πολλών) δεδομένων που διαθέτει.

Η Olympus AI θα δραστηριοποιηθεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με προτεραιότητα ωστόσο στην αγορά του εξωτερικού όπου, για αρχή, αναμένεται να αναζητηθούν συνέργειες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, τράπεζες και νοσοκομεία.

Δεδομένου του αντικειμένου της, η θυγατρική της ΔΕΗ θα εστιάσει και στην έρευνα σειράς δυνατοτήτων που εντάσσονται στο οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων το generative AI (γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη), η μηχανική εκμάθηση, η ανάλυση δεδομένων, η ρομποτική, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας κ.α.

Ο ρόλος των data centers

Τα data centers θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο για την Olympus ΑΙ καθώς οι λύσεις λογισμικού που θα αναπτύσσει, θα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των υποδομών αυτών με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών cloud (δημόσιου και ιδιωτικού), με το μοντέλο «Platform as a Service» (PaaS). Στο πλαίσιο αυτό, το software θα είναι εγκατεστημένο σε κέντρα δεδομένων της εταιρείας, με τους πελάτες να μεταφορτώνουν data στο νέφος προς επεξεργασία.

Όπως έχει δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η δραστηριοποίηση της Επιχείρησης στην Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά ένα ακόμη βήμα για την εξέλιξή της σε «πράσινο powertech παίκτη» στη ΝΑ Ευρώπη. Ο κ. Στάσσης έχει επίσης αναφερθεί στην ανάπτυξη πιλοτικών έργων AI από τη ΔΕΗ με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρισμού.

Σε κάθε περίπτωση έχει υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της εταιρείας ειδικά σε φυσικές υποδομές data centers που θα μπορούν υποστηρίζουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Σημειώνεται ότι η Επιχείρηση έχει ήδη «στα σκαριά» το πρώτο data center ισχύος 25 MW που θα αναπτύξει στην Αττική σε συνεργασία με την Damac από τα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, υποψήφιες περιοχές για την ανάπτυξη τέτοιου είδους εγκαταστάσεων είναι και οι πρώην λιγνιτικές περιοχές καθώς πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις με πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια και νερό (που είναι απαραίτητο για την ψύξη των data centers).

Σχετικά Άρθρα