MENU

Γιατί οι δασικές πυρκαγιές λαμβάνουν τόσο γρήγορα τόσο μεγάλες διαστάσεις

Τι λέει για την Αττική ο διαχειριστής του National Emergencies Trust

Οι σκηνές των πυροσβεστών που δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένο θέαμα σε όλο τον κόσμο.

H φωτιά, που ξέσπασε την Κυριακή στη βορειονατολική Αττική κάλυψε με πυκνά σύννεφα καπνού ολόκληρη την ελληνική πρωτεύουσα.

Οι εστίες της πυρκαγιάς αναζωπυρόνονταν διαρκώς για δεύτερη μέρα την Δευτέρα, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Ο Jonathan Clark είναι διαχειριστής του National Emergencies Trust και στο παρελθόν εργάστηκε ως σύμβουλος για το California Wildfire Fund.

Έχει δει πυρκαγιές και τις συνέπειές τους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία – και είδε την καταστροφή που προκλήθηκε από την πυρκαγιά του Camp Fire το 2018 στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Νομίζω ότι υπάρχουν δύο πράγματα που σε εκπλήσσουν πραγματικά: Το ένα είναι, η ένταση των πυρκαγιών. Αλλά νομίζω ότι αυτό που σε εκπλήσσει με οποιαδήποτε πυρκαγιά είναι η ταχύτητα με την οποία κινείται. Αυτό που με εξέπληξε πραγματικά ήταν ο τρόπος που μπορούσε απλώς να πηδήξει από το ένα σημείο στο άλλο. Και θυμάμαι όταν πήγαμε σε μια από τις κοιλάδες στη βόρεια Καλιφόρνια και καταλάβαμε ότι είχε πηδήξει μια πολύ μεγάλη κοιλάδα. Η φωτιά πέρασε κατευθείαν, και σκέφτεσαι από μέσα σου: “Πώς λειτουργεί αυτό;”», δηλώνει ο Jonathan Clark.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ξηρασία, οι κακές ανθρώπινες πρακτικές και η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνουν τις πυρκαγιές πιο καταστροφικές.

«Νομίζω ότι όλοι σκέφονται την υπερθέρμανση του πλανήτη, και νομίζω ότι όλοι θα τείνουμε να συμφωνήσουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σημαντικό αντίκτυπο. Και αυτό διαπιστώνουμε εάν δούμε την Καλιφόρνια, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ελλάδα ή όλη την Ευρώπη. Σε αυτή τη χώρα, είχαμε πολύ διαφορετικά μοτίβα καιρού, επομένως έχουμε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και μετά έχουμε πιο έντονες καταιγίδες. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσετε αυτό το μοτίβο καιρού. Εάν έχετε μια εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας, τότε είναι πιο πιθανό να έχετε εύφλεκτα υλικά στο έδαφος και σίγουρα στην Καλιφόρνια, αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα τους προβλήματα όταν είχαν εκτεταμένες ξηρασίες. Και φυσικά στην Ελλάδα είναι ένα παρόμοιο πρόβλημα, υπήρξε μια εκτεταμένη ξηρασία και επομένως αναπόφευκτα υπάρχουν πιο εύφλεκτα υλικά στο έδαφος», υπογραμμίζει ο Clark.

Οι αρχές στην Ελλάδα ανέφεραν ότι οι φλόγες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών ξεπέρασαν τα 25 μέτρα σε ύψος.

Σχετικά Άρθρα