MENU

Λουκέτο εντός του 2024 σε τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – Ποιες θα ακολουθήσουν το 2025

Τα βασικά χαρακτηριστικά του επικαιροποιημένου προγράμματος απολιγνιτοποίησης

Απόσυρση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων εντός του έτους προβλέπει ο επικαιροποιημένος «οδικός χάρτη» της απολιγνιτοποίησης, όπως αυτός παρατίθεται σε έγγραφο της ΔΕΗ που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με το έγγραφο, στο τέλος του Αυγούστου πρόκειται να μπει λουκέτο στις μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικού Σταθμού) Αγίου Δημητρίου.

Επίσης, εντός του έτους πρόκειται να κλείσουν η Μελίτη, αλλά και η Μεγαλόπολη 4 στην Πελοπόννησο. Το επόμενο έτος θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (3, 4 και 5), με συνέπεια πλέον το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης να περιλαμβάνει μόνο την Πτολεμαΐδα 5.

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι το αρχικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης, στο τέλος του 2019, προέβλεπε πως όλες οι μονάδες (πλην της Πτολεμαΐδα 5 που βρισκόταν υπό κατασκευή τότε), θα είχαν αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφάλειας εφοδιασμού που προέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και σε συνέχεια των σχετικών απαιτήσεων των αρμοδίων αρχών και του διαχειριστή για λειτουργική διαθεσιμότητα των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων, η επιχείρηση δεν προχώρησε σε υλοποίηση του ανακοινωθέντος χρονισμού απόσυρσης των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, της Μελίτης και της Μεγαλόπολης 4.

Μη βιώσιμες οικονομικά

Πλέον, όμως, οι διαμορφωθείσες συνθήκες στις ενεργειακές αγορές έχουν οδηγήσει σε σημαντική και έντονη διαφοροποίηση της ανταγωνιστικότητας των εν λόγω λιγνιτικών μονάδων έναντι των λοιπών διαθέσιμων πόρων, με άμεση επίπτωση στην οικονομική βιωσιμότητα τους. Ενδεικτικό της εικόνας αυτής είναι η περιορισμένη ένταξη και φόρτιση των λιγνιτικών Μονάδων το τρέχον έτος (λειτουργία κυρίως για λόγους τηλεθέρμανσης, δοκιμών και κάλυψη αιχμιακών περιόδων).

Έτσι, η ΔΕΗ προχώρησε σε επικαιροποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που ισχύουν για τις λιγνιτικές αυτές μονάδες, την παλαιότητα και την αξιοπιστία τους. Παράλληλα, συνυπολογίστηκαν οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, αλλά και οι ανάγκες παροχής τηλεθέρμανσης που ισχύουν για κάποιους από τους σταθμούς.

«Σημειώνουμε ότι τα ως άνω ορόσημα αποτελούν την ανώτατη δυνατή χρονική υπέρβαση δεδομένου ότι η επιλογή αυτή, η οποία ήδη αποκλίνει σε σημαντικό βαθμό του αρχικώς υποβληθέντος χρονισμού αποσύρσεων, επιβάλλεται πρακτικά από τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και παράλληλα αποτελεί πυλώνα στρατηγικής προτεραιότητας του σχεδιασμού της επιχείρησης», σημειώνει η ΔΕΗ για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.

Η Πτολεμαΐδα 5

Όσον αφορά την Πτολεμαΐδα 5, η ΔΕΗ σημειώνει ότι η μονάδα δεν θα ήταν βιώσιμη αν «αλλάξει» καύσιμο, ώστε να καταναλώνει πλέον φυσικό αέριο. Οι αρνητικές παράμετροι είναι τόσο η τιμή του φυσικού αερίου, όσο και οι τιμές των δικαιωμάτων CO2. Για τον λόγο αυτό, η επιχείρηση έχει δημοσιοποιήσει πως θα διακόψει τη λειτουργία του σταθμού μέσα στο 2026.

Η ΔΕΗ επισημαίνει πως έχει ενημερώσει έγκαιρα τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δ. Μακεδονίας και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης, αναφορικά με τον χρονισμό αποσύρσεων των λιγνιτικών μονάδων και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης.

«Είναι γνωστό ότι από ετών έχουν συμφωνηθεί (με την υπογραφή και σχετικού Μνημονίου) οι αναγκαίες δράσεις και η υλοποίηση των έργων τα οποία εξασφαλίζουν πλήρως τις θερμικές ανάγκες των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας καλύπτοντας το σύνολο της ζήτησης συμπεριλαμβάνοντας και τις μελλοντικές επεκτάσεις των δικτύων τους. Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ έχει έγκαιρα ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της (κατασκευή και λειτουργία Ηλεκτρολεβήτων ΑΗΣ Καρδιάς, δημοπράτηση έργων ΣΗΘΥΑ και Λεβήτων Φυσικού Αερίου, δημοπράτηση και υλοποίηση έργου μετασκευών στη νέα Μονάδα Πτολεμαΐδα 5)», τονίζει η επιχείρηση.

Όπως καταλήγει, η ολοκλήρωση κατασκευής του συνόλου των απαιτούμενων υποδομών για τη λειτουργία του διασυνδεδεμένου συστήματος τηλεθέρμανσης, όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί και συζητηθεί με τους προαναφερθέντες φορείς σε διαδοχικές συναντήσεις στο ΥΠΕΝ, τελεί υπό την αίρεση της πλήρωσης συγκριμένων προϋποθέσεων που βρίσκονται εν εξελίξει και αφορούν στη συνεργασία και συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών (υπογραφή Σύμβασης Παροχής Θερμικής Ενέργειας, εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου των Λεβήτων Φυσικού Αερίου, έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων αγωγών διασύνδεσης, καθώς και αυτού του φυσικού αερίου).

Σχετικά Άρθρα