MENU

«Κληρώνει» το Σεπτέμβριο για πέντε μεγάλα αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 737 εκατ. ευρώ

Τα έργα, στη χρηματοδότηση των οποίων θα συμμετάσχει και το Ταμείο Ανάκαμψης, διεκδικούν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας

Δεσμευτικές προσφορές για πέντε έργα άρδευσης – ύδρευσης, ενταγμένα στο γνωστό πρόγραμμα Ύδωρ 2.0 αναμένονται μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς ως αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε μικρές παρατάσεις για τέσσερις σχετικούς διαγωνισμούς αλλά και στην έγκριση του τεύχους πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το Φράγμα Μιναγιώτικου στην Πύλο.

Σημειώνεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός των πέντε έργων ανέρχεται στο ποσό των 737 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και οι πέντε διαγωνισμοί αφορούν σε συμβάσεις ΣΔΙΤ, όπου το σκέλος της δημόσιας χρηματοδότησης θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – Ανθεκτικότητας, και ως εκ τούτου προκύπτει η επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης των διαγωνισμών με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ανάδειξης προσωρινών αναδόχων και τέλος οριστικών αναδόχων πριν το τέλος του 2026 (όταν δηλαδή ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ΤΑΑ).

Αναλυτικότερα, η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό για το φράγμα Μιναγώτικο μέσω ΣΔΙΤ ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου με διεκδικητές τις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χ. Κωνσταντινίδης, ΜΕΤΚΑ – Intrakat – Μεσόγειος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ.

Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 145,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 117 εκατ. ευρώ). Το κόστος χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή ανέρχεται σε 29,55 εκατ. ευρώ (ποσοστό 30%).

Παράταση ωστόσο για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει λάβει και ο διαγωνισμός για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης», το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο project του προγράμματος Υδωρ 2.0,  προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατ. ευρώ  (210 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 51 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής οικονομικών προσφορών ορίστηκε η 13η Σεπτεμβρίου και το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat, ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος και Thalis – Άβαξ – Γκολιόπουλος.

Ραντεβού στις αρχές Σεπτεμβρίου

Για την 3η Σεπτεμβρίου μετατίθεται επίσης η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το αρδευτικό έργο Ταυρωπού, το οποίο διεκδικούν τρία εργοληπτικά σχήματα (Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χ. Κωνσταντινίδης και ΜΕΤΚΑ – Ιntrakat – Μεσόγειος ΑΤΕ). Το έργο έχει προϋπολογισμό 159,65 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,75 εκατ. ευρώ) και αφορά στην αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου άρδευσης Ταυρωπού, στο οποίο ο ανάδοχος θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία καθώς και την συντήρησή του.

Επίσης μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, στις 10 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, μέσω ΣΔΙΤ, του έργου «Αρδευτικό Σύστημα Aλμωπαίου» στην Πέλλα.

Υποψήφιοι διεκδικητές του έργου είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες ΜΕΤΚΑ – Μεσόγειος, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat και Άβαξ – Θαλής – Γκολιόπουλος. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης προσφορές για το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Νομού Λάρισας-Ορφανών Νομού Καρδίτσας καλούνται να υποβάλλουν στις 10 Σεπτεμβρίου οι διεκδικητές και αυτού του διαγωνισμού που επίσης προβλέπει τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σημειώνεται ότι στη β΄ φάση έχουν εγκριθεί να υποβάλλουν προσφορές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες των METKA – Μεσόγειος, Άβαξ – Θαλής – Γκολιόπουλος και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 107,2 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα