Στα τέλη Αυγούστου τοποθετείται σύμφωνα με πληροφορίες του energodromio.gr η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα «ξεκλειδώσει» τον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό για την ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη της δημοπρασίας από τη ΡΑΑΕΥ, με την οποία θα ανοίξει το χρονικό «παράθυρο» των έξι εβδομάδων για την υποβολή προσφοράς από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Με τον διαγωνισμό θα «κλειδώσουν» επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση standalone μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο που θα προκριθεί από τη διαδικασία να ανέρχεται στα 300 MW. Τα έργα αυτά θα πρέπει να προορίζονται προς εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Μεγαλόπολης), στις οποίες σύμφωνα θα προστεθεί και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Η ενίσχυση στο CAPEX των επενδύσεων θα καθοριστεί στις 100.000 ευρώ ανά MW με την Υπουργική Απόφαση, ενώ από τη διαδικασία θα «περάσουν» εκείνα τα έργα για τα οποία οι επενδυτές θα ζητήσουν το μικρότερο εγγυημένο ετήσιο έσοδο. Η δημοπρασία είναι η τρίτη και τελευταία που θα διενεργηθεί στο πλαίσιο του σχήματος ενίσχυσης που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν, για τη στήριξη standalone μπαταριών συνολικής ισχύος 1.000 MW.
Υπενθυμίζεται ότι στους δύο διαγωνισμούς που προηγήθηκαν, «κλείδωσαν» ενίσχυση μπαταρίες διάρκειας δύο ωρών. Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί με αυτό τον τρόπο αθροίζουν 700 MW σε συνολική ισχύ.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προωθεί νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα, με επιτάχυνση των σχετικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο επενδυτές θα μπορούν να εγκαταστήσουν νέες αυτόνομες μπαταρίες χωρίς οικονομική στήριξη, με κίνητρο την αδειοδοτική επιτάχυνση των έργων. Κάτι που σημαίνει πως θα αποκτήσουν με προτεραιότητα πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο».
Παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μέτρο που θα επιτρέπει σε παραγωγούς ΑΠΕ με εν λειτουργία έργα, κυρίως φωτοβολταϊκά, να προσθέσουν μπαταρίες «behind the meter» στις μονάδες τους. Το κίνητρο σε αυτή την περίπτωση θα είναι πως η προσθήκη αποθήκευσης σε εν λειτουργία έργα θα βοηθήσει τους παραγωγούς να περιορίσουν τις ποσότητες της «πράσινης» παραγωγής που μένουν εκτός συστήματος, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση να καλύψουν.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο πρώτων διαγωνισμών
Κοινός παρονομαστής των δύο προηγούμενων διαγωνισμών που προηγήθηκαν ήταν οι εξαιρετικά ανταγωνιστικές προσφορές των συμμετεχόντων. Ενδεικτικό παράδειγμα η «πρεμιέρα» του σχήματος, καθώς στην πρώτη δημοπρασία οι προσφορές για λειτουργική ενίσχυση να διαμορφώνονται μεσοσταθμικά κατά 57% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης. Προκρίθηκαν έργα των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και στον δεύτερο διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 50% η στήριξη στο CAPEX (στα 100.000 ευρώ ανά MW). Από τη νέα δημοπρασία «πέρασαν» εταιρείες 11 έργα, μεταξύ των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με μονάδα 40 MW), η Motor Oil (με τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 72 MW), η Enel (με μπαταρία 49 MW) και η ΗΡΩΝ (με έργο 12 MW). Τα έργα που προκρίθηκαν διεκδίκησαν λειτουργική ενίσχυση από 44.100 έως 49.917 ευρώ ανά MW ανά έτος, με μεσοσταθμική τιμή 47.680 ευρώ ανά MW ανά έτος.