MENU

Σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη των λιμανιών – Τι αλλάζει

Το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ κλείνουν τον κύκλο τους και απορροφώνται από το Υπερταμείο

Τις τρέχουσες «μεγάλες» και «μικρές» κυβερνητικές δράσεις παρουσίασε χθες (4/8) ο πρωθυπουργός, στην «τελευταία του καλοκαιριού», όπως αναφέρει, εβδομαδιαία ανασκόπηση.

Μνεία έκανε και στη «σημαντική παρέμβαση με έντονο κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακό χαρακτήρα», ότι στο εξής το 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών θα επανεπενδύεται για την αναβάθμιση λιμανιών, κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Αναφέρεται, τέλος, και στη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

«Παράλληλα κάνουμε κάτι που δεν συνηθίζεται στην ελληνική διοίκηση. Πέφτουν τίτλοι τέλους για δυο οργανισμούς που συγχωνεύονται πλέον υπό το Υπερταμείο. Αναφέρομαι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΑΙΠΕΔ, δύο οργανισμούς που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης και υποστήριξαν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η δουλειά τους ολοκληρώθηκε και έτσι κλείνει ένα πολυετές και επίπονο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία. Η απορρόφησή τους από το Υπερταμείο σημαίνει σημαντική μείωση στα διοικητικά κόστη και μεγαλύτερη οργανωτική ευελιξία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποκλειστικά με εθνικά χαρακτηριστικά.

Πολύ σημαντική παρέμβαση με έντονο κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι και αυτή που θα σας αναφέρω τώρα: στο εξής το 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών θα επανεπενδύεται για την αναβάθμιση λιμανιών, κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Το άλλο 50% θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους (με το έως πρότινος πλαίσιο, το 100% των εσόδων πήγαινε στη εξυπηρέτηση του χρέους)».

Σχετικά Άρθρα