MENU

Νέα δεδομένα στις προσλήψεις φέρνει η Gen Z – Που εστιάζουν οι εργοδότες

Το «βάρος» των αναρτήσεων από τους υποψηφίους στα social media

Η Sophie O’Brien, η ιδρύτρια της υπηρεσίας προσλήψεων entry-level Pollen Careers, δήλωσε στο Business Insider ότι αν οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν τα ταλέντα της Gen Z, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές μεθόδους που μπορεί να εμποδίζουν την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση των εργαζομένων.

Η Gen Z είναι άτομα ηλικίας 12 έως 27 ετών

Για τους νέους που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας , τα βιογραφικά συχνά δεν αποκαλύπτουν περισσότερα από τη σχολική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση.

Όταν η O’Brien ξεκίνησε την επιχείρησή της το 2023, έχοντας προηγουμένως εργαστεί ως διευθύντρια σε ένα πρακτορείο μέσων ενημέρωσης, γνώριζε τα προβλήματα στην αναζήτηση εργασίας. Πέτυχε την πρόσληψη ταλέντων της Gen Z με λιγότερο συμβατικές μεθόδους.

Τα βιογραφικά σημειώματα και η δύναμή τους

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν να δουν εκατοντάδες βιογραφικά σημειώματα και τείνουν να έλκονται από ανθρώπους σαν τους εαυτούς τους, δήλωσε ο O’Brien.

Οι διευθυντές προσλήψεων μπορεί να έχουν υποσυνείδητη ή συνειδητή φυλετική προκατάληψη. Το πρόβλημα αυτό καταδείχθηκε νωρίτερα φέτος, όταν ερευνητές έστειλαν περισσότερες από 83.000 ψεύτικες αιτήσεις σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες και οι υποψήφιοι με ονόματα που που παρέπεμπαν σε λευκούς έλαβαν περισσότερες κλήσεις.

Ο ηλικιακός ρατσισμός είναι επίσης ένα ζήτημα, με περίπου το ένα τρίτο των διευθυντών προσλήψεων να μην επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας ή Gen Zers, σύμφωνα με μια έρευνα του Resume Builder τον Μάρτιο.

Η O’Brien πιστεύει ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα μπορούν να εντοπιστούν στα βιογραφικά σημειώματα. Δοκίμασε τη θεωρία της προσλαμβάνοντας τους ασκούμενούς της με βάση το πόσο καλά έκαναν εικονικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στην προκήρυξη της θέσης εργασίας, είπα ότι δεν πρόκειται να κοιτάξω ούτε ένα βιογραφικό σημείωμα», τόνισε. Ήθελε έναν ασκούμενο που να είναι αρκετά ικανός στη δουλειά, να έχει αυτονομία και να έχει καλή συμπεριφορά. Όλα πήγαν καλά. Οι δύο ασκούμενοι που προσέλαβε είναι τώρα μόνιμοι υπάλληλοι.

Ενώ βοηθούσε έναν συνάδελφο διευθυντή προσλήψεων σε μια άλλη εταιρεία, η O’Brien ρώτησε αν θα μπορούσε να δοκιμάσει τη μέθοδό της στους υποψηφίους που εξέταζε για να διασφαλίσει ότι ήταν χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη. Το άτομο που πήρε τη δουλειά ήταν αρχικά στη στοίβα των απορριπτέων, επειδή το βιογραφικό του δεν ξεχώριζε.

Ο υπεύθυνος προσλήψεων υπέθεσε λανθασμένα ότι αυτός ο υποψήφιος δεν διέθετε κοινωνικές δεξιότητες και ότι θα δυσκολευόταν να εργαστεί σε πελάτες, επειδή το βιογραφικό του ήταν τόσο τεχνικό.

«Αλλά η πραγματικότητα ήταν το εντελώς αντίθετο», δήλωσε η O’Brien. «Δεν μπορείτε να αναδείξετε στο βιογραφικό σας σημείωμα το πώς είστε ως άνθρωπος».

Οι θέσεις εισαγωγικού επιπέδου δεν είναι και τόσο εισαγωγικές

Πολλοί Gen Zers αναζητούν την πρώτη τους δουλειά, όπου μπορεί να μην έχουν μεγάλη σχετική εμπειρία. Οι πιθανότητές τους να πάρουν μια συνέντευξη μπορεί να εξαρτώνται αποκλειστικά από την εκπαίδευσή τους ή από το αν είχαν το προνόμιο να ολοκληρώσουν μια περιζήτητη πρακτική άσκηση.

Όσοι δεν φοίτησαν σε κορυφαία κολέγια μπορεί να βρεθούν στη στοίβα των απορριπτέων απλώς και μόνο εξ ορισμού. Αυτός είναι απλώς ένας «τεμπέλικος τρόπος επιλογής», δήλωσε η O’Brien. Αντ’ αυτού, βρίσκει τρόπους ώστε οι εργοδότες να περιορίσουν την αναζήτησή τους σε υποψηφίους με χαρακτηριστικά και δεξιότητες που τους ενδιαφέρουν.

Σχετικά Άρθρα