MENU

«Φωτιά και λάβρα» οι τιμές στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας για τους Αμερικανούς

Γιατί αποσύρονται ασφαλιστικές από ορισμένες περιοχές

Οι καταναλωτές που ετοιμάζονται να ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κατοικία τους είναι πολύ πιθανό να βρεθούν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, οι τιμές ασφάλισης κατοικίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 21%, σύμφωνα με την Policygenius.

Η αύξηση των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων συνέβαλε σε αυτό, λένε οι ειδικοί, και ο ρυθμός αύξησης των τιμών δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί. Το υψηλότερο κόστος που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές μετακυλίεται στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων ασφαλίστρων.

Η έλλειψη επαρκών στοιχείων σχετικά με τα ασφάλιστρα και τους τους κινδύνους των μεμονωμένων ιδιοκτητών, καθιστά δύσκολο να υπολογιστεί πώς ακριβώς ο κλιματικός κίνδυνος διαμορφώνει την τιμή των συμβολαίων.

«Τα επίπεδα κινδύνου και τα είδη στα οποία μπορεί να εκτεθεί ένα ακίνητο αλλάζουν ραγδαία», δήλωσε ο Carlos Martín, διευθυντής του προγράμματος Remodeling Futures στο Joint Center for Housing Studies του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγχυση, όχι μόνο μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και μεταξύ των ασφαλιστών σχετικά με το πώς θα πρέπει να το τιμολογούν αναλογιστικά», υπογράμμισε.

Ελάχιστα στοιχεία διαθέσιμα από τους ασφαλιστές

Την περίοδο από το 2012 έως το 2021 το μέσο ασφάλιστρο αυξήθηκε από 1.034 δολάρια σε 1.411 δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών.

Ορισμένες από τις ετήσιες αυξήσεις εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ήταν μεγαλύτερες από άλλες, σύμφωνα με τον Kenneth Klein, καθηγητή στη Νομική Σχολή της Δυτικής Καλιφόρνιας, ο οποίος τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ζημιές που δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλες τις ασφαλισμένες ιδιοκτησίες ή ομοιόμορφα με την πάροδο του χρόνου.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ασφάλιστρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως αντίδραση στα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Ο Scott Shapiro, επικεφαλής του ασφαλιστικού τομέα της KPMG στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο κλάδος συγκεντρώνει τα δεδομένα για τις απώλειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να ενημερώσει τα ασφάλιστρα των συμβολαίων, αλλά λεπτομερή στοιχεία δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Οι ασφαλιστές αποσύρονται από περιοχές υψηλού κινδύνου

Το κόστος της ασφάλισης κατοικίας μπορεί να αυξάνεται, αλλά σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες ή πυρκαγιά, οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορεί να έχουν λίγες επιλογές.

Τον Μάιο του 2023, για παράδειγμα, η State Farm σταμάτησε να δέχεται νέες αιτήσεις για συμβόλαια στην Καλιφόρνια. Η Allstate ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι θα διακόψει την έκδοση νέων συμβολαίων για κατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά συμβόλαια στην πολιτεία.

Οι λιγότερες και ακριβότερες ασφαλιστικές επιλογές μπορεί να αποδειχθούν σημαντικό εμπόδιο για την απόκτηση κατοικίας, λένε οι ειδικοί, καθώς τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια απαιτούν ασφάλιση.

Η εποχή των τυφώνων πλήττει τα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών

Η νομοθεσία της Φλόριντα εισήγαγε την ασφάλιση περιουσίας των πολιτών το 2002 ως μια επιλογή για τους κατοίκους που δεν μπορούσαν να βρουν ασφάλιση κατοικίας στην ιδιωτική αγορά. Το σχέδιο FAIR της Καλιφόρνια πέρασε ως νόμος στον ασφαλιστικό κώδικα της πολιτείας για να παρέχει κάλυψη πυρκαγιάς που δεν είναι διαθέσιμη στην παραδοσιακή αγορά, αν και δεν είναι κρατικός ή δημόσιος οργανισμός.

Μολονότι τα κρατικά προγράμματα μπορεί να χρησιμεύσουν ως έσχατη λύση, δεν παρέχουν πάντα την ίδια ποιότητα κάλυψης που μπορεί να προσφέρει ένας ιδιωτικός ασφαλιστής.

Σχετικά Άρθρα