MENU

Παπαναστασίου: Σύντομα προσφορές για ολοκλήρωση του τερματικού

Νομικές διαδικασίες για ανάκτηση του FSRU

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, παρά τον τερματισμό της σύμβασης με τη κινεζική κοινοπραξία και των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, επανέλαβε την Τρίτη (30/7) ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι σύντομα η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) θα προχωρήσει σε ανοικτή διαδικασία προσφορών για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος και της προβλήτας του τερματικού.

Σε δηλώσεις μετά την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας και εν μέσω επικρίσεων περί σκανδάλου και της χειρότερης ιστορικά σύμβασης που συνήψε η Δημοκρατία, ο κ. Παπαναστασίου είπε παράλληλα πως βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες έτσι ώστε το FSRU Προμηθέας που είναι στην ιδιοκτησία της ΕΤΥΦΑ να περιέλθει και στην κατοχή της. Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι εξετάζεται ως εναλλακτική η ενοικίαση άλλης πλωτής μονάδας όταν ολοκληρωθεί το χερσαίο τερματικό.

«Η κατεύθυνση είναι ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί (διότι) είναι πολύ σημαντικό για την εισαγωγή φυσικού αερίου και για τη μείωση του κόστους του συμβατικού ηλεκτρισμού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες για τον λόγο ότι δεν υπάρχει σύμβαση. Σημείωσε ακόμη πως η ΕΤΥΦΑ ως ιδιοκτήτης του έργου διεξάγει αναλύσεις για τα επόμενα βήματα με την συμβολή του Υπουργείου.

Αναφορικά με τις προσφορές για το χερσαίο τμήμα και την προβλήτα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το έργο με κάποιο τρόπο πρέπει να ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως η ΕΤΥΦΑ έχει επιλέξει ότι για σκοπούς διαφάνειας ότι θα πρέπει να βγει σε διαγωνισμό.

«Είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, σύντομα θα υπάρχει ανοικτή προσφορά για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν την προσφορά τους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις γύρω από τη πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση και με νομικούς τρόπους αλλά και εντός νομικού διαδικασιών «διότι το πλοίο είναι στην ιδιοκτησία της ΕΤΥΦΑ και δεν βρίσκεται στην κατοχή της και θα πρέπει το πλοίο να βρίσκεται στην κατοχή της ΕΤΥΦΑ για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην εισαγωγή του φυσικού αερίου στο τερματικό».

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ζητήθηκε εκ μέρους του Υπουργείου όπως η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας ότι «η άλλη πλευρά παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το τι γίνεται στην κυπριακή κοινωνία και επειδή θέλαμε να αποφύγουμε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες μέσα από δηλώσεις».

Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κ. Παπαναστασίου είπε ακόμη ότι «κάτι έγινε χθες στο Διαιτητικό Δικαστήριο», για να προσθέσει ότι «ουσιαστικά δεν μπορούσε να συνεχίσει να δίνεται τέτοιου είδους πληροφόρηση μέσα από τα ΜΜΕ, με τοποθετήσεις είτε αξιωματούχων είτε άλλων».

«Οι νομικοί σύμβουλοι της κοινοπραξίας είναι πολύ εφευρετικοί και για κάθε λέξη από μία τοποθέτηση ενός αξιωματούχου γίνεται χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε εφευρετικό τρόπο», είπε, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θέλει να προστατέψει την ΕΤΥΦΑ σε αυτή τη διαδικασία.

Σχετικά Άρθρα