MENU

Πώς να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας

Δείτε πέρα από το προφανές σε μία αγγελία εργασίας

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εργασία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Και ενώ υπάρχουν περίπου 8 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις, δεν μπορεί να ανταποκρίνονται όλες στις προσδοκίες και τα όνειρα όσων προσπαθούν να βρουν τον επόμενο ρόλο τους.

Εάν βρίσκεστε επί του παρόντος σε αυτή τη θέση, μην παραβλέπετε κάθε θέση εργασίας που φαίνεται να μην ταιριάζει με τις τρέχουσες αναζητήσεις σας. Μερικές φορές ακόμη και μια ευκαιρία που μοιάζει λίγο εκτός του δρόμου σας «είναι μια γέφυρα» προς το πού θέλετε να βρεθείτε στο μέλλον, λέει η Jasmine Escalera, ειδικός σταδιοδρομίας στο My Perfect Resume.

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε ευκαιρίες που δεν είχατε σκεφτεί ή να δείτε πέρα από το προφανές σε μια αγγελία εργασίας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πού βρίσκομαι; Πού θέλω να βρίσκομαι;».

Πριν καν επιδοθείτε στην αναζήτηση εργασίας, «νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα με το οποίο πρέπει να ξεκινήσετε είναι η αυτοκριτική», λέει η Escalera. Η ιδέα είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση του ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της καριέρας σας.

Σκεφτείτε ερωτήσεις όπως: «Πού βρίσκομαι; Πού θέλω να βρίσκομαι; Και ποιο είναι το κενό που πρέπει να καλύψω;» λέει. Αυτά θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία σας και τι είδους δεξιότητες πρέπει να αναπτύξετε για να βρείτε τις θέσεις εργασίας που θέλετε. Αυτού του είδους η σκέψη θα μπορούσε τελικά να σας βοηθήσει να διευρύνετε την αναζήτησή σας και να βρείτε ευκαιρίες σε ρόλους που δεν είχατε σκεφτεί.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Dan Space, ο οποίος έχει εργαστεί στο HR σε εταιρείες όπως η WebMD και η Electronic Arts, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να εργαστεί στα βιντεοπαιχνίδια, αλλά δεν είχε εμπειρία στον τομέα αυτό.

Έτσι, πήρε μια θέση εργασίας στην WebMD σε μια σκόπιμη κίνηση για να προσπαθήσει να εισέλθει στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Όταν άνοιξε ένας ρόλος στην Electronic Arts, μπορούσε να αποδείξει ότι είχε την εμπειρία για να το κάνει.

Είναι αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ανάληψη ρόλων που γειτνιάζουν με την επιθυμητή θέση εργασίας. Είναι «ουσιαστικά ενδιάμεσα βήματα», τονίζει.

Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε δουλειές για τις οποίες δεν έχετε ακούσει ποτέ ότι θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το να κάνετε κάποια έρευνα στο LinkedIn μπορεί να σας βοηθήσει.

Ο Escalera το αποκαλεί «επαγγελματικό διαδικτυακό stalking». Αναζητήστε ανθρώπους με τον τίτλο που θέλετε, διαβάστε το προφίλ τους στο LinkedIn και «βρείτε ποια είναι η πορεία της καριέρας τους», λέει. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε ρόλους στην αναζήτηση εργασίας που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί, αλλά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε με τον σωστό τρόπο.

Έχετε εγγυημένη θέση σε εκατοντάδες άλλους τομείς

Τέλος, χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το ChatGPT για να σας δώσουν ιδέες για ανοιχτούς ρόλους που δεν είχατε σκεφτεί.

«Σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνετε», λέει η Space, και στη συνέχεια ζητήστε από το ChatGPT ή ακόμη και από το Google να σας δώσει “25 παρόμοιους τύπους ρόλων”. Θα λάβετε όλα τα είδη των τίτλων που μπορεί να μην είχατε ακούσει, αλλά που θα μπορούσαν να σας βάλουν στο σωστό δρόμο.

Ακόμα και αν δεν έχετε μακροπρόθεσμο σχέδιο και δεν είστε σίγουροι για το πού θέλετε να καταλήξετε σε πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό το κόλπο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε μερικές νέες ευκαιρίες. Συχνά υπάρχουν τόσοι πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ των κλάδων, λέει ο Space, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο βρίσκεστε, «είναι εγγυημένη μια θέση σε εκατοντάδες άλλους».

Σχετικά Άρθρα