MENU

Δύο ταχυτήτων το Internet στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές σερφάρουν πιο γρήγορα και ποιες υστερούν

Από τους 324 δήμους, μόνον οι 77 είχαν το 2023 ταχύτητες άνω των 50 Mbps

Αύξηση πάνω από 60% στη μέση ταχύτητα ευρυζωνικού δικτύου στο download καταγράφηκε το 2023 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2023-2024” της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα, η μέση τιμή της ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα στο download σε όλη την ελληνική επικράτεια, πέρυσι, ήταν 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60,4%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα, η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι η αύξηση της ταχύτητας είναι “άμεση συνέπεια της μεγάλης αύξησης των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω στη ροή καθόδου”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρήστες με συνδέσεις 200 Μbps στο download συνιστούν το 11,71% των μετρήσεων εγγεγραμμένων χρηστών στην πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ για το 2023, έναντι μόλις 4% το 2022. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΕΤΤ στη σχετική έρευνα, “η τάση για αύξηση της ταχύτητας φαίνεται και από την ανάλυση των ανοικτών δεδομένων της Ookla”, όπου η μέση ταχύτητα καθόδου το 2023 ήταν 62,72 Mbps στα σταθερά δίκτυα και 111,26 Mbps για τα κινητά δίκτυα, έναντι 44,27 Mbps και 101,05 Mbps αντίστοιχα το 2022.

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου το γρήγορο σταθερό Διαδίκτυο δεν έχει ακόμη προσφέρει τα σημαντικά του οφέλη. Για την ακρίβεια, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι χρήστες 44 Δήμων απολαμβάνουν μέση ταχύτητα πρόσβασης από 70 έως 100 Μbps, ενώ ο “πιο γρήγορος” δήμος της Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) είναι αυτός της Λάρισας, με μέση ταχύτητα πρόσβασης τα 68 Mbps.

Ποιες περιοχές σερφάρουν πιο γρήγορα

Σε σύνολο 324 δήμων, πάντως, μόνον οι 77 είχαν το 2023 ταχύτητες άνω των 50 Mbps, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους, συνολικά 247 δήμοι, διαθέτουν ταχύτητες κάτω των 50 Mbps.

H χαμηλότερη ταχύτητα ενσύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο καταγράφεται στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσης, με μέση ταχύτητα καθόδου (downloading) τα 8,90 Mbps και ταχύτητα ανόδου (uploading) τα 1,36 Μbps.

Στα σταθερά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας. Σε επίπεδο δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.

Στα κινητά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στην Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στο Δήμο Σπετσών και ακολουθούν οι Δήμοι Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου και Σερίφου.

Καταγραφή παραπόνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που στάλθηκαν από τους παρόχους στην ΕΕΤΤ, το 2023 υποβλήθηκαν συνολικά 330,534 παράπονα για ταχύτητες ή άλλα προβλήματα απόδοσης, εκ των οποίων 273,990 για σταθερά και 56,544 για κινητά δίκτυα.

Διενεργήθηκαν 212,743 έλεγχοι απόκλισης, η πλειοψηφία των οποίων (211,222) επιβεβαίωσε την ύπαρξη απόκλισης. Στα σταθερά δίκτυα το 52.9% των αποκλίσεων ήταν σημαντικές 20 (111,818 από τις 211,222), ενώ μόλις μία σημαντική απόκλιση καταγράφηκε στα κινητά δίκτυα. Τέλος, σε 15,675 περιπτώσεις δόθηκε αποζημίωση στους συνδρομητές (συνήθως στη μορφή πίστωσης στο λογαριασμό).

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι φραγές ονομάτων χώρου και ΙΡ διευθύνσεων για παράνομα τυχερά παιχνίδια ή προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς συνολικά το 2023 έγινε φραγή σε 3543 ονόματα χώρου και IP διευθύνσεις, έναντι 2552 το 2022, περιλαμβανομένων των αιτημάτων που έλαβε η ΕΕΤΤ για διακοπή παράνομων αθλητικών μεταδόσεων (88 αιτήματα το 2023 έναντι 46 το 2022).

Συνεχίζουν επίσης να εφαρμόζονται συνήθη μέτρα για την κυβερνοασφάλεια, όπως φραγές σε θύρες που χρησιμοποιούνται για κυβερνοεπιθέσεις, ενώ γίνεται και χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων

Μελλοντικές ενέργειες

Σημαντικότερο γεγονός σε αυτή την περίοδο ήταν η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ). Ο νέος ΕΚΑΔ που τέθηκε σε ισχύ από τον Γενάρη του 2024 περιλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση πρακτικών διαφοροποιημένης χρέωσης, με εξαιρέσεις για υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, μέτρησης ταχυτήτων, ενημέρωσης υπολοίπου και ανανέωσης πακέτων, καθώς και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του νέου ΕΚΑΔ, με τη θέση σε ισχύ σημαντικών διατάξεων για την ενημέρωση των συνδρομητών για τις ταχύτητες.

Καλύτερη εικόνα για τα δίκτυα κινητής θα δοθεί και με την προγραμματιζόμενη απόκτηση πρόσβασης στην πλατφόρμα Speedtest Intelligence για διάρκεια δώδεκα (12) μηνών, η οποία θα προσφέρει ανάλυση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων με το εργαλείο Speedtest, τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας για όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Speedtest Intelligence Performance Dashboard).

Τέλος, εντός του 2024 αναμένεται να εκκινήσει και μετρητική εκστρατεία της ΕΕΤΤ στα κινητά δίκτυα. Η εκστρατεία θα λάβει χώρα σε περιοχές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων που τις ενώνουν, καθώς και στο Ηράκλειο Κρήτης, και αναμένεται να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα για την ποιότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δίκτυα κινητής σε διάφορες συνθήκες κινητικότητας.

Σχετικά Άρθρα