MENU

ΕΣΠΕΝ προς enaon EDA: Μεγαλύτερη ευελιξία στην παροχή εγγυήσεων των χρηστών δικτύου

Οι βασικές παρατηρήσεις που καταγράφει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του

Τις προτάσεις του αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού και τους όρους των εγγυήσεων που παρέχονται στην enaon EDA από τους Χρήστες του Δικτύου Διανομής, κατέθεσε στη ΡΑΑΕΥ ο ΕΣΠΕΝ, στα πλαίσια σχετικής διαβούλευσης.

Αναλυτικά σε επιστολή του ο Σύνδεσμος αναφέρει:

Οι προτάσεις του Συνδέσμου μας λαμβάνουν υπόψη τη συνημμένη συγκριτική καταγραφή των βασικών όρων και της μεθοδολογίας υπολογισμού των εγγυήσεων προς τους Διαχειριστές των συστημάτων και των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα όσο και στα Συστήματα ΜΔΝ, καθώς και προς τη ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.

Συγκρίνοντας την πρόταση της enaon EDA με τη μεθοδολογία υπολογισμού και τους βασικούς όρους των εγγυήσεων που παρέχονται προς τους λοιπούς Διαχειριστές, προκύπτουν οι εξής βασικές παρατηρήσεις:

  • Η κάλυψη των εξήντα πέντε (65) ημερών που προτείνεται από την enaon EDA, τόσο για τη δεσμευμένη δυναμικότητα όσο και για την κατανάλωση του Χρήστη, συνεπάγεται σημαντικά μεγαλύτερο ύψος εγγύησης συγκριτικά με τις εγγυήσεις προς την πλειοψηφία των λοιπών Διαχειριστών (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, πρώην ΕΔΑ Αττικής), οι οποίες αντιστοιχούν σε διάστημα κάλυψης ενός περίπου μηνός.
  • Η πρόταση της enaon EDA, για τον υπολογισμό του ύψους της εγγύησης που αντιστοιχεί στην ενέργεια των μη ωρομετρούμενων μετρητών βάσει των εξήντα πέντε (65) πρώτων ημερών του έτους, παραβλέπει την εποχική διακύμανση των καταναλώσεων φυσικού αερίου εντός της χειμερινής περιόδου.
  • Παρά τη συγκριτικά μεγάλη διάρκεια της κάλυψης που προτείνεται από την enaon EDA, στην προτεινόμενη μεθοδολογία δεν προβλέπεται η απομείωση του ποσού εγγύησης βάσει της συνέπειας ή του μεγέθους του Χρήστη Διανομής, σε αντίθεση με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από λοιπούς Διαχειριστές (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα, ΔΑΠΕΕΠ).
  • Σε αντίθεση με τις εγγυήσεις που παρέχονται στους λοιπούς Διαχειριστές (πλην της Hengas), οι οποίες δύνανται να λάβουν τη μορφή εγγυητικών επιστολών ορισμένου χρόνου (π.χ. ενός έτους), η enaon EDA προτείνει την παροχή εγγύησης αορίστου διάρκειας, η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει επιπρόσθετη διαχειριστική περιπλοκότητα για τους Χρήστες.

Δεδομένων των ανωτέρω, προτείνουμε η μεθοδολογία υπολογισμού και οι βασικοί όροι των εγγυήσεων των Χρηστών Διανομής προς την enaon EDA, να προβλέπουν την εύλογη κάλυψη του πιστοληπτικού κινδύνου του Διαχειριστή, ως ακολούθως:

  • Δυνατότητα παροχής εγγυητικής επιστολής με ετήσια διάρκεια. 
  • Κάλυψη των υποχρεώσεων του εκάστοτε Χρήστη Διανομής για τριάντα πέντε (35) ημέρες, βάσει των μέσων χρεώσεων διανομής χειμερινής περιόδου που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο Χρήστη.
  • Προσαρμογή του ύψους της εγγύησης βάσει συντελεστή απομείωσης ή ποινής ανάλογα με το μέγεθος και τη συνέπεια του Χρήστη Διανομής.

Σχετικά Άρθρα