MENU

Χρηστικός οδηγός ασφαλών πληρωμών από τη Mastercard για τα καλοκαιρινά ταξίδια

Ελέγξτε ποια ταξιδιωτικά οφέλη και ασφάλειες έχετε στη διάθεσή σας για την κράτησή και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

Διακοπές και ασφαλές ταξίδι πάνε πακέτο! Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας συνεχώς τον προϋπολογισμό τους, σύμφωνα με την έρευνα “Travel Trends 2024” του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Mastercard (Mastercard Economic Institute), μία ετήσια ανάλυση του πραγματοποιείται σε 74 αγορές.

Πραγματοποιείστε το επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές για να προστατεύσετε τις συναλλαγές σας πριν και κατά τη διάρκεια κάθε απόδρασής σας.

Kράτηση ταξιδιού

  1. Πραγματοποιείστε κράτηση μόνο από αξιόπιστους παρόχους: Όταν κλείνετε πτήσεις, ξενοδοχεία ή δραστηριότητες στο εξωτερικό, βασιστείτε μόνο σε αξιόπιστους παρόχους και αναγνωρισμένες ιστοσελίδες. Πριν ολοκληρώσετε μία κράτηση, διαβάστε τις κριτικές και εξετάστε την αξιοπιστία του ιστότοπου, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής. Σιγουρευτείτε ότι η εταιρεία από την οποία αγοράζετε έχει έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια φυσική διεύθυνση που μπορείτε να επαληθεύσετε πριν την ολοκλήρωση της αγοράς!
  2. Χρησιμοποιήστε τις δικές σας συσκευές και ασφαλή δίκτυα WiFi: Πραγματοποιήστε τις ηλεκτρονικές σας αγορές από την προσωπική σας συσκευή και όχι από συσκευές που δεν σας ανήκουν. Επιπλέον, κρατήστε τα λειτουργικά συστήματα των συσκευών σας ενημερωμένα, καθώς οι ενημερώσεις περιέχουν κρίσιμες ρυθμίσεις που σας προστατεύουν από κινδύνους ασφάλειας. Μην κάνετε αγορές ή μην έχετε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας μέσω δημόσιων δικτύων Wi-Fi, όπως σε καφετέριες ή αεροδρόμια. Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Λάβετε υπόψη ότι οι πληροφορίες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί σας μπορεί να είναι σε κίνδυνο εάν χρησιμοποιείτε μη ασφαλές δίκτυο. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε τα κινητά δεδομένα σας ή, ακόμα καλύτερα, περιμένετε μέχρι να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το οικιακό σας δίκτυο.
  3. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας: Ελέγξτε ποια ταξιδιωτικά οφέλη και ασφάλειες έχετε στη διάθεσή σας για την κράτησή και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, μέσω της τράπεζάς ή του παρόχου της πιστωτικής σας κάρτας. Εξοικειωθείτε με τη διαδικασία αντιστροφής χρέωσης, καθώς ενδέχεται να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για περιπτώσεις που βρεθείτε σε δύσκολη θέση – για παράδειγμα, σε περιπτώσεις απάτης ή μη εξουσιοδοτημένων χρεώσεων στον λογαριασμό σας, κατεστραμμένων ή ελαττωματικών αγαθών ή λανθασμένων χρεώσεων.

Πριν φύγετε

  • Προστατέψτε τα λογισμικά που χρησιμοποιείτε: Εφαρμόστε 2-factor authenticators: Χρησιμοποιήστε έναν μοναδικό κωδικό (που δεν είναι η διεύθυνση, τα γενέθλια ή ο αριθμός τηλεφώνου σας) και βιομετρικά δεδομένα (όπως πρόσωπο ή δακτυλικό αποτύπωμα) για να προστατέψετε τους online λογαριασμούς, το κινητό σας τηλέφωνο και τα ψηφιακά σας πορτοφόλια. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας παράγοντας (όπως το όνομα χρήστη/κωδικός πρόσβασής σας) παραβιαστεί, οι απατεώνες δεν θα μπορέσουν να περάσουν τον δεύτερο παράγοντα αυθεντικοποίησης (όπως βιομετρικά ή κωδικό κειμένου), εμποδίζοντάς τους να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Επιπλέον, ελέγξτε τον επίσημο ιστότοπο της τράπεζάς σας για συμβουλές σχετικά με τα ταξίδια και πώς να τους ενημερώσετε για τα σχέδιά σας. Τέλος, χρησιμοποιήστε πρίζες για να φορτίσετε τις συσκευές σας. Τα καλώδια USB και USB-Type C μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί όταν συνδέετε το καλώδιο σε μια δημόσια είσοδο USB/USB-Type C. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή πρίζα, αποφεύγετε τον κίνδυνο μεταφοράς δεδομένων, φορτίζοντας τη συσκευή σας με ασφαλή τρόπο.
  • Αντίγραφα ασφαλείας στο cloud και έντυπα αντίγραφα: Ρυθμίστε το τηλέφωνο ή τη συσκευή σας ώστε τα δεδομένα να αποθηκεύονται στο cloud έτσι ώστε αν χάσετε τη συσκευή σας, να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στα ταξιδιωτικά σας έγγραφα. Ως επιπλέον προφύλαξη, να έχετε έντυπα αντίγραφα όλων των ταξιδιωτικών σας εγγράφων.
  • Απομνημονεύστε τον αριθμό PIN της κάρτας σας και εφαρμόστε όρια στις ανέπαφες συναλλαγές: Γνωρίζοντας τα ημερήσια όρια και τα ΡΙΝ της πιστωτικής και χρεωστικής σας κάρτας μπορεί να διευκολύνει σημαντικά το ταξίδι σας. Ο Προσωπικός Αριθμός Αναγνώρισης (PIN) που έχει ανατεθεί στην κάρτα σας απαιτείται στα ΑΤΜ και σε ορισμένα τερματικά στο εξωτερικό. Διαφορετικές χώρες έχουν επίσης όρια για το πόσο που μπορείτε να ξοδέψετε ανά ανέπαφη συναλλαγή.
  • Ρυθμίστε τις ειδοποιήσεις του λογαριασμού σας: Η ρύθμιση ειδοποιήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας εύκολα και γρήγορα. Αν υποψιάζεστε απάτη, επικοινωνήστε αμέσως με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εξέδωσε την κάρτα σας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

  • Έχετε πολλαπλές επιλογές πληρωμής: Κρατήστε μια εναλλακτική μορφή πληρωμής σε διαφορετική τσάντα σε περίπτωση που χάσετε το πορτοφόλι σας ή σας το κλέψουν. Προσθέστε τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες σας σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ώστε να μπορείτε να πληρώνετε με την κινητή σας συσκευή όπου γίνονται δεκτές ψηφιακές πληρωμές – σε φυσικά και online καταστήματα και σε εφαρμογές.
  • Μην κοινοποιείτε υπερβολικά: Αποφύγετε να αναρτάτε την τοποθεσία ή το ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κοινοποίηση αυτών των λεπτομερειών επιτρέπει στους πιθανούς απατεώνες να παρακολουθούν πού βρίσκεστε. Το ίδιο ισχύει και για το email σας εκτός γραφείου – προσέξτε τις προσωπικές λεπτομέρειες που μοιράζεστε, καθώς μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για όσους θα ήθελαν να υποκλέψουν τα στοιχεία σας.
  • Αναφέρετε γρήγορα την απώλεια της κάρτας σας: Αν η χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα χαθεί ή κλαπεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώστε άμεσα την τράπεζά σας. Σε περίπτωση που έχετε προσθέσει την κάρτα σας σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και εξακολουθείτε να έχετε στην κατοχή σας τη συσκευή, ο εκδότης της κάρτας σας μπορεί να ενημερώσει τις νέες πληροφορίες της κάρτας σας ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε ενώ περιμένετε να φτάσει η νέα σας κάρτα.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές ταξίδι. Αν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, η βοήθεια είναι ένα τηλεφώνημα μακριά – απλώς καλέστε τον αριθμό που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάρτας σας ή στον ιστότοπο της τράπεζάς σας.

Ο τουρισμός συνεχίζει να σημειώνει επιτυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες, εν μέρει λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για ταξίδια, από την Αμερικανική αγορά

Στην Ευρώπη, η τουριστική βιομηχανία αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο ανθεκτικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 2,91 δισεκατομμύρια το 2023, σε σύγκριση με 2,88 δισεκατομμύρια το 2019. Το ενδιαφέρον των Αμερικανών τουριστών για την Ευρώπη σημείωσε επίσης άνοδο, με το ποσοστό των αφίξεων από τις ΗΠΑ στην Ισπανία να αυξάνεται από 4% το 2019 σε 5% το 2023, στην Πορτογαλία από 6% σε 9%, και στο Ηνωμένο Βασίλειο από 13% σε 16%.

Δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το Μόναχο είναι ο κορυφαίος προορισμός αυτό το καλοκαίρι, καθώς η πόλη θα φιλοξενήσει μια σημαντική αθλητική εκδήλωση. Ακολουθούν τα Τίρανα (Αλβανία), η Νίκαια (Γαλλία), η Κέρκυρα (Ελλάδα) και η Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

Πάρτε τον χρόνο που σας αξίζει

Οι τουρίστες στην Ευρώπη απολαμβάνουν τις διακοπές τους, παρατείνοντας τη διαμονή τους δύο ημέρες κατά μέσο όρο επιπλέον σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη σε οικονομικούς προορισμούς και θερμότερα κλίματα. Συγκεκριμένα, με κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου, η εκτιμώμενη αύξηση της διαμονής είναι περίπου 1 ημέρα.

Σχετικά Άρθρα