MENU

Ισχυρή άνοδος στις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στη Ν. Ευρώπη – Που φιγουράρει η Αθήνα

Έρευνα της Savills Plc καταγράφει τις τάσεις στην αγορά με τα ενοίκια στην πρωτεύουσα να σημειώνουν αύξηση 4,6%

Ισχυρή άνοδο στις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν το α΄6μηνο του 2024 οι πόλεις της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, της Μαδρίτης και της Αθήνας, σύμφωνα με σημερινό (29/7) δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έρευνα της εταιρείας ακινήτων Savills Plc.

Η συνεχιζόμενη κρίση προσφοράς ενθάρρυνε την αγορά κατοικιών υψηλής ποιότητας, ενώ από τις 30 πόλεις που αναλύθηκαν, η Λισαβόνα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της κεφαλαιακής αξίας σε κορυφαία οικιστικά ακίνητα, με κέρδος 4,2%, κυρίως χάρη σε μια εισροή πλούσιων ξένων αγοραστών. Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα σημείωσαν αυξήσεις άνω του 3%, σύμφωνα με έναν δείκτη που παρακολουθεί την πρώτη οικιστική ιδιοκτησία σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση της κεφαλαιακής αξίας σε αυτούς τους προορισμούς ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8% που καταγράφηκε σε όλες τις πόλεις του δείκτη Savills.

Τι «τραβάει» τους Αμερικάνους και το άγχος των υψηλών επιτοκίων

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ασφυξία στην προσφορά κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και των αναπτυξιακών προκλήσεων, οι Αμερικανοί έχουν καταστεί οι βασικοί επίδοξοι αγοραστές σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης. Το συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον περιφερειακό τρόπο ζωής προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, αναφέρει η Savills στην έκθεση. Η αξία των κορυφαίων ακινήτων στο Ντουμπάι ανέβηκε επίσης, καθώς ο κόμβος της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να προσελκύει πλούσιους εργαζόμενους με χαμηλότερους φόρους και προσφορές πολυτελούς τρόπου ζωής.

Ενώ η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών έχει ξεπεράσει τις εκτεταμένες πτώσεις σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ορισμένοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουν σαφήνεια σχετικά με τα επιτόκια.

Στις ΗΠΑ, τα επίμονα υψηλά επιτόκια έχουν φέρει την αγορά κατοικίας της χώρας σε σύγχυση. Καθώς πολλοί Αμερικανοί ιδιοκτήτες κατοικιών συνάπτουν στεγαστικά δάνεια 30 ετών, σταθερού επιτοκίου, λίγοι είναι πρόθυμοι να εισέλθουν ξανά στην αγορά κατοικίας, διακινδυνεύονας να αυξήσουν τις μηνιαίες πληρωμές τους. Οι βασικές τιμές κατοικιών μειώθηκαν σε τρεις από τις τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ που παρακολουθήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ενοίκια στο… Θεό

Η ανάπτυξη στην κύρια αγορά ενοικίων συνεχίζει να ξεπερνά την ανάπτυξη στις αγορές πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα.

«Τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να ωθούν περισσότερους επίδοξους αγοραστές στις κορυφαίες αγορές ενοικίασης», δήλωσε η Kelcie Sellers, αναπληρωτής διευθυντής της Savills World Research. «Αναμένουμε ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις κεφαλαιουχικές αξίες για το υπόλοιπο του 2024 και μεσοπρόθεσμα, καθώς η προσφορά συνεχίζει να παραμένει σπάνια σε πολλές πόλεις του κόσμου».

Και πάλι, η Λισαβόνα ηγήθηκε, μαζί με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ. Τα ενοίκια αυξήθηκαν 7,5% στην πορτογαλική πόλη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν σημείωσαν αύξηση των ενοικίων κατά περισσότερο από 3% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Αθήνα να σημειώνει αύξηση 4,6% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% στις 30 πόλεις που παρακολουθούσε η Savills.

Σχετικά Άρθρα