MENU

13+1 μοναδικά κτίρια “θαύματα” της αρχιτεκτονικής

Προκρίθηκαν στον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής

Κάθε χρόνο, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) ανακηρύσσει το «Κτίριο της Χρονιάς», και η κατάταξη του 2024 περιλαμβάνει μερικά από τα πιο απίστευτα κτίρια του κόσμου.

Πάνω από 350 κτίρια συμμετείχαν στην κατηγορία των ολοκληρωμένων κτιρίων και 225 συμπεριλήφθηκαν προκρίθηκαν για την τελική ευθεία. Τα κτίρια θα κριθούν με βάση κατηγορίας που καλύπτουν την οικιστική, εμπορική και πολιτιστική αρχιτεκτονική. Οι νικητές των κατηγοριών θα διαγωνιστούν στη συνέχεια για το μεγάλο βραβείο, ενώ άλλα βραβεία θα κερδίσουν τα καλύτερα στην αρχιτεκτονική τοπίου, τα προτεινόμενα μελλοντικά έργα και τον εσωτερικό σχεδιασμό

Πέρυσι, το Huizhen High School – ένα οικοτροφείο στην πόλη Ningbo της Κίνας, η πανεπιστημιούπολη του οποίου χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον κάθετο χώρο και περιλαμβάνει ένα πλωτό δάσος – κέρδισε το βραβείο World Building of the Year.

Εκατόν σαράντα κριτές, που εκπροσωπούν 68 χώρες και αποτελούνται από επαγγελματίες του κόσμου της αρχιτεκτονικής, θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές και θα επιλέξουν τους νικητές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το Νοέμβριο.

Ακολουθούν 14 από τις πιο εντυπωσιακές υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό.

Atlantis The Royal Ένα μοναδικό ξενοδοχείο στο Ντουμπάι

Το Atlantis The Royal είναι ένα ξενοδοχείο στο Ντουμπάι που μοιάζει σαν να φτιάχτηκε με τουβλάκια Jenga. Η δομή μήκους 1.640 ποδιών και ύψους 584 ποδιών διαθέτει ορθογώνια μπλοκ στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο – οι χώροι ανάμεσά τους χρησιμοποιούνται ως πισίνες, σαλόνια και καμπάνες.

Artyzen Σιγκαπούρη, 2023 Ένα ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη

Το Artyzen Singapore είναι ένα ξενοδοχείο που σχεδιάστηκε από τους Ong&Ong και ολοκληρώθηκε το 2023. Σύμφωνα με το Arch Daily, σχεδιάστηκε ως μια «όαση μέσα στην πόλη». Το ξενοδοχείο διαθέτει 20 ορόφους, πισίνα στον τελευταίο όροφο, κήπους στον ουρανό και πολλαπλά εστιατόρια.
Η αρχική δομή κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1940 ως έπαυλη με κήπο.

Double-Sided House, Σπίτι διπλής όψης

Αυτό το τετραώροφο, μπρουταλιστικό σπίτι στην Τεχεράνη του Ιράν αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τετραγώνων από σκυρόδεμα που διαμορφώνονται σε ένα ενδιαφέρον σχήμα.

Ένα κτίριο γραφείων στην Ινδονησία

Στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, στεγάζεται ένας μοναδικός χώρος γραφείων για την εταιρεία επεξεργασίας ξύλου DSN Group. Το κτίριο χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα προϊόντα αποβλήτων και τα περισσότερα από τα υλικά προέρχονται από την Ινδονησία.

The Folding Park, Ένα κοινόχρηστο πάρκο στο Πεκίνο

Το The Folding Park, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι ένα επαναχρησιμοποιημένο αστυνομικό τμήμα που τώρα είναι κτίριο γραφείων στο Πεκίνο. Έχει ενσωματώσει ένα πάρκο στη δομή του σε σχήμα F, με φυτά, κούνιες, αιώρες και τσουλήθρες.

Κέντρο John Randle, Ένα πολιτιστικό κτίριο στο Λάγος της Νιγηρίας

Ο John Randle ήταν ένας από τους πρώτους Δυτικοαφρικανούς που έγινε γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το μουσείο στο Λάγος της Νιγηρίας μοιάζει σαν να είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου.

«Αν πάτε σε ένα δυτικό μουσείο, το αφρικανικό τμήμα βρίσκεται συχνά στο υπόγειο, είναι σκοτεινό. Αλλά αυτό το μουσείο διαθέτει χρώμα και ήχο για να αναδείξει τη ζωντάνια και το δυναμισμό του πολιτισμού των Γιορούμπα», δήλωσε ο αρχιτέκτονας του χώρου Seun Oduwole στην εφημερίδα The Guardian μετά την ολοκλήρωσή του το 2024.

Kalyon Karapınar, Ένα κτίριο ενέργειας στην έρημο

Περισσότερα από 400 μίλια έξω από την Κωνσταντινούπολη, στην Κόνια της Τουρκίας, βρίσκεται μια ενεργειακή εγκατάσταση στην έρημο. Το κεντρικό κτίριο ελέγχου της έχει μια πρόσοψη που αποτελείται από δύο πάνελ που ελαχιστοποιούν την ακτινοβολία και αποτρέπουν την υψηλή έκθεση στη θερμότητα. Μιλώντας στο Global Design News, το αρχιτεκτονικό γραφείο Bilgin Architects το περιέγραψε ως «μια διεπαφή που αντιπροσωπεύει τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες σε μια επίπεδη τοπογραφία που εκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα».

Φάρος, Ένα ψηλό κτίριο κατοικιών στο Άαρχους στη Δανία

Ένας πύργος κατοικιών ύψους 466 ποδιών στο Άαρχους της Δανίας είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας. Ακριβώς δίπλα στον κόλπο του Άαρχους, το κτίριο διαθέτει ένα δημόσιο εστιατόριο στον τελευταίο όροφο με θέα στην πόλη.

Το έργο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη επικεντρώθηκε στα μικρότερα γύρω κτίρια και στον «παραλιακό πεζόδρομο» και η δεύτερη στην κατασκευή του πύργου.

Liverpool Civic Placο, Βιβλιοθήκη στο Λίβερπουλ της Αυστραλίας

Σύμφωνα με το Architecture Au, το Liverpool Civic Place στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας θα στεγάσει αίθουσες του δημοτικού συμβουλίου, κοινοτικές εγκαταστάσεις, εμπορικά γραφεία, ένα ξενοδοχείο, μια δημόσια βιβλιοθήκη και μια γκαλερί τέχνης. Η ανάπτυξη θα κοστίσει 600 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2023, περιελάμβανε τον πρώτο εμπορικό πύργο, νέες αίθουσες του δημοτικού συμβουλίου, μια βιβλιοθήκη και μια γκαλερί τέχνης. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει έναν δεύτερο εμπορικό πύργο με το ξενοδοχείο.

Pan Pacific Orchard, Ένα ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη

Το Pan Pacific Orchard είναι άλλο ένα ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη με μοναδικό σχήμα, που θυμίζει φίδι. Στεγάζει 350 δωμάτια σε τέσσερα ξεχωριστά μπλοκ, το καθένα με τη δική του ουράνια βεράντα. Το κτίριο μοιάζει ουσιαστικά με έναν κάθετο κήπο.

Κέντρο μελανώματος και καρκίνου Paula Fox, Ένα κτίριο για τη θεραπεία του καρκίνου στη Μελβούρνη

Αυτό το κέντρο θεραπείας του καρκίνου βρίσκεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το κτίριο – το οποίο κόστισε 152 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια – άνοιξε τον Απρίλιο του 2024.Ο εξωτερικός σχεδιασμός βασίζεται στην ιδέα μιας «υγιούς επιδερμίδας», του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, σύμφωνα με το World Buildings Directory.

Κέντρο καινοτομίας Texoversum, Ένα κέντρο καινοτομίας στο Reutlingen της Γερμανίας

Το Κέντρο Καινοτομίας Texoversum, που βρίσκεται στο Reutlingen της Γερμανίας, μοιάζει σχεδόν με σκίτσο μολυβιού που έγινε κτίριο. Ολοκληρώθηκε το 2023 και χρησιμοποιείται ως ερευνητικό κέντρο για την κλωστοϋφαντουργία.

Torre Helea, Ένα κτίριο κατοικιών στο San Andres Cholula, στο Μεξικό

Η ελικοειδής κατασκευή στο San Andrés Cholula, στο Μεξικό, είναι μια από τις πιο ασυνήθιστα διαμορφωμένες πολυκατοικίες στον κόσμο. Το κτίριο, με 93 πολυτελή διαμερίσματα στο εσωτερικό του, έχει 34 ορόφους και έχει ύψος σχεδόν 500 πόδια.

Xiangyang National Sports Center Project, Ένα αθλητικό συγκρότημα στην πόλη Xiangyang της Κίνας

Το Xiangyang National Sports Center Project είναι ένα στάδιο και γυμναστήριο στην πόλη Xiangyang, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Hubei της Κίνας. Το στάδιο έχει 30.000 θέσεις και ολόκληρη η εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 34 στρέμματα.

Σχετικά Άρθρα