MENU

Οι Τούρκοι τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα λόγω πληθωρισμού

Η εκτίναξη των τιμών αυξάνει το κόστος των ταξιδιών στη γειτονική χώρα

Οι τιμές των ξενοδοχείων και τα εισιτήρια εκτοξεύονται στα ύψη στην Τουρκία, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τον τουρισμό.

Οι Τούρκοι τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα, καθώς το κόστος των ταξιδιών αυξάνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ο πληθωρισμός στη χώρα τους τελευταίους μήνες κινείται ανεξέλγκτα, φθάνοντας τον Μάιο στο 75,4%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ξενοδοχείων, των καφέ και των εστιατορίων.

«Στην πραγματικότητα, αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε πέρυσι, όταν η τουρκική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την καταστολή του ξένου συναλλάγματος», λέει στο Euronews Travel ο Kıvanç Meriç, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου εκπροσώπησης της Σμύρνης της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB).

«Αυτό οδήγησε στην υπερτίμηση της τουρκικής λίρας σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον», εξηγεί.

«Ως εκ τούτου, οι πολίτες μας έχουν την ευκαιρία να πάνε στο εξωτερικό με χαμηλότερο κόστος. Στην πατρίδα μας, οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν υψηλές».

Οι ξενοδόχοι «δεν αυξάνουν τις τιμές τους για υψηλότερα κέρδη», τονίζει ο Meriç. «Αντιθέτως, οι τιμές μας αυξάνονται και λόγω του υψηλού κόστους».

Η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τα εγχώρια ταξίδια στην Τουρκία

«Πρέπει να πω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στον αριθμό των ξένων τουριστών της Τουρκίας», λέει ο Meriç.

«Ενώ η Τουρκική Δημοκρατία βρισκόταν σε ηγετική θέση στην Ευρώπη, ιδίως στη λεκάνη της Μεσογείου, με τις υπηρεσίες και την ποιότητα των ξενοδοχείων της, έχει χάσει αυτή τη θέση λόγω του μειονεκτήματος των τιμών της».

Ζοφερή εικόνα για τα ξενοδοχεία στην Τουρκία

Συνήθως είναι αδύνατο να βρει κανείς δωμάτιο ξενοδοχείου στα δημοφιλή θέρετρα διακοπών της Τουρκίας τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Meriç.

Στους δημοφιλείς προορισμούς κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου και της Μεσογείου, τα ποσοστά πληρότητας είναι συνήθως στο 90-95%. Αλλά φέτος τα ίδια αυτά ξενοδοχεία είναι τυχερά αν έχουν πληρότητα 80%.

Τα ξενοδοχεία αυτά δεν μπορούν να εξαρτώνται ούτε από τις ενδιάμεσες εποχές. Ενώ πολλοί μεσογειακοί προορισμοί βλέπουν αφίξεις τουριστών από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η σεζόν είναι πολύ μικρότερη στην Τουρκία.

«Ο τουρκικός τουριστικός τομέας κερδίζει χρήματα κατά την υψηλή περίοδο. Δεν βγάζει χρήματα τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», λέει ο Meriç. «Η κύρια περίοδος που βγάζει χρήματα είναι από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βρισκόμαστε τώρα στα μέσα Ιουλίου και ακόμη δεν έχουμε επιτύχει τα επίπεδα πληρότητας που θέλουμε», καταλήγει.

Το κόστος των ξενοδοχείων δεν είναι το μόνο πράγμα που αποτρέπει τους ταξιδιώτες. Τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη.

«Στην Τουρκία τα εισιτήρια εισόδου για τους αρχαιολογικούς χώρους υπολογίζονται σε ευρώ», εξηγεί ο Meriç. «Ενώ παλαιότερα ήταν δυνατή η είσοδος στην αρχαία πόλη της Εφέσου με 15 ευρώ, τώρα κοστίζει 40 ευρώ», τονίζει.

Ως αποτέλεσμα, «οι πολιτιστικές περιηγήσεις πεθαίνουν», λέει. «Οι επισκέπτες των πολιτιστικών περιηγήσεων, ιδίως οι ταξιδιώτες από μακρινές περιοχές, έχουν αρχίσει να προτιμούν άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος».

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα είναι δημοφιλείς στους Τούρκους

Ο Meriç συνεχίζει λέγοντας ότι οι Τούρκοι επιλέγουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες επειδή τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα εκεί.

Το ελληνικό νησί της Σάμου, που χωρίζεται από την Τουρκία με ένα στενό πλάτους μόλις 1,6 χιλιομέτρων, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Τούρκους τουρίστες.

« Ενώ πέρυσι ταξίδεψαν στη Σάμο 35.000 με 40.000 άτομα, φέτος αναμένονται περίπου 100.000 με 150.000 άτομα», υπογραμμίζει ο
Meriç.

Το νησί της Λέσβου, είναι επίσης γεμάτο με Τούρκους τουρίστες. Είναι γνωστή για την ιστορία της, τις όμορφες παραλίες της και τη δημοτικότητά της στους LGBTQ+ ταξιδιώτες.

Το νέο σύστημα βίζας διευκολύνει τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα είναι ένα νέο σύστημα θεωρήσεων που εισήχθη τον Απρίλιο. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά για έως και μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται πλήρη βίζα Σένγκεν.

Τα νησιά που περιλαμβάνονται σε αυτό το πρόγραμμα είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελλόριζο.

Προηγουμένως, οι Τούρκοι επισκέπτες έπρεπε να περάσουν από μια μακρά διαδικασία αίτησης βίζας μέσω του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη. Η νέα βίζα, που χορηγείται στα συμμετέχοντα ελληνικά λιμάνια, κοστίζει 60 ευρώ ανά ταξιδιώτη και περιλαμβάνει επαλήθευση διαβατηρίου και εγγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σχετικά Άρθρα