MENU

Πώς οι ψηφιακοί νομάδες βοηθούν στην αναγέννηση της ευρωπαϊκής υπαίθρου

Η ερήμωση απειλεί την ύπαρξη των μικρών χωριών και πόλεων

Η έκρηξη της εξ αποστάσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο σε “κόμβους ψηφιακών νομάδων.

Όμως οι εντάσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και εκείνων που έχουν εγκαταστήσει προσωρινά τους φορητούς υπολογιστές τους στην πόλη.

Είτε πρόκειται για τον αποκλεισμό τους από την αγορά κατοικίας είτε για την απαγόρευση των ιδιοκτητών καφετεριών στους “καταληψίες φορητών υπολογιστών”, οι ντόπιοι μιλούν ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις.

Αναζωογόνηση των αγροτικών κοινοτήτων στην Ισπανία

Ενώ η υπερπληθώρα ψηφιακών νομάδων και τουριστών επιβαρύνει τις υποδομές στις μεγαλουπόλεις, πολλά αγροτικά μέρη της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα.

Η ερήμωση απειλεί την ύπαρξη και τη ζωτικότητα των μικρών χωριών και πόλεων, καθώς οι νεότερες γενιές μεταναστεύουν κυρίως προς τα αστικά κέντρα.

“Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης με το μεγαλύτερο δημογραφικό χάσμα”, τονίζει στο Euronews Travel ο ιδρυτής της Rooral κ. Juan Barbed. “Τα μισά χωριά μας πεθαίνουν, σαν να βρίσκονται στο τελικό στάδιο”.

Μετά από χρόνια που πέρασε ταξιδεύοντας και δουλεύοντας μεταξύ μερικών από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ο Juan ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την παρακμή όταν επέστρεψε στο χωριό της γιαγιάς του μετά το θάνατό της.

Ταυτόχρονα, συγκινήθηκε από τη θερμή υποδοχή της κοινότητας. Ένιωσε σίγουρος ότι και άλλοι ψηφιακοί νομάδες αποζητούσαν την αίσθηση σύνδεσης που βρήκε εκεί.

“Μεγαλώσαμε με αυτή την αφήγηση ότι η επιτυχία ήταν στις μεγάλες πόλεις. Αλλά τώρα έχετε υποδομές που μπορούν να σας επιτρέψουν να εργάζεστε από οπουδήποτε”, επισημαίνει ο Juan. “Σκεφτήκαμε, τι θα γινόταν αν διευκολύναμε τους ανθρώπους να δοκιμάσουν πώς είναι να εργάζονται από ένα αγροτικό χωριό; Έτσι δημιουργήσαμε αυτή την ένωση που συνεργάζεται με μικρά χωριά που κινδυνεύουν να ερημώσουν για να υποδεχτούν εξ αποστάαεως εργαζόμενους”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος και η συνιδρύτρια Ana Amrein δοκίμασαν την ιδέα τους σε μερικά χωριά, με στόχο να τονώσουν τις αγροτικές οικονομίες και να δημιουργήσουν ουσιαστικές πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η ανταπόκριση από τα πρώτα χωριά που φιλοξένησαν τη Rooral ήταν θετική πέρα από κάθε προσδοκία

Η Rooral έχει πλέον μόνιμη βάση στο χωριό Benarrabá της Ανδαλουσίας. Διευκολύνει αυτές τις συνδέσεις με τους, συχνά ηλικιωμένους, κατοίκους της περιοχής μέσω δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Είναι σύνηθες να βρίσκει κανείς επισκέπτες και ντόπιους να μοιράζονται δείπνα ή ψηφιακούς νομάδες να μαθαίνουν για τα τοπικά έθιμα, όπως η παρασκευή κατσικίσιου τυριού και η εξαγωγή φελλού.

Οι ψηφιακοί νομάδες προσφέρουν επίσης εθελοντικά το χρόνο τους με διάφορους τρόπους, από τη βοήθεια σε αγροκτήματα μέχρι την προσφορά εργαστηρίων ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως μια εισαγωγή στον προγραμματισμό.

Ο Juan επιβεβαιώνει ότι ενώ τα οικονομικά οφέλη είναι αυτά που συνήθως ενδιαφέρουν πρώτα ένα χωριό, στο τέλος είναι η εισροή νέων προσώπων και ενέργειας που πραγματικά αφήνουν το στίγμα τους στην κοινότητα: “Αυτοί οι νεοεισερχόμενοι δείχνουν βαθιά εκτίμηση για τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις, γεγονός που συμβάλλει στην αναζωογόνηση του αισθήματος υπερηφάνειας και αυτοεκτίμησης στις αγροτικές περιοχές. Η ανταλλαγή ιδεών και η ανάμειξη διαφορετικών καταβολών δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον. Τελικά, ωφελεί τον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό του χωριού”.

Η αρχή ενός κινήματος

Η Rooral δεν είναι η μόνη που αξιοποιεί τις δυνατότητες των ψηφιακών νομάδων. Στα βουνά και την ύπαιθρο της βόρειας Ιταλίας, ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα εδαφικής ανάπλασης και κοινωνικής καινοτομίας δημιούργησε το NATworking. Επίσης, δημιουργούν εμπειρίες συνδιαβίωσης για την αναζωογόνηση περιοχών που κινδυνεύουν με ερήμωση.

Οι “NATweeks” τους συνδυάζουν την ανάπαυλα στη φύση, δραστηριότητες αργού τουρισμού και κοινοτικά έργα που προωθούν την τοπική ανάπτυξη.

Η επιθυμία πολλών εξ αποστάσεως εργαζομένων να διαμορφώσουν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής και μια ισχυρότερη σύνδεση με τη φύση ενέπνευσε επίσης την ομάδα. Ήταν κάτι που είχαν βιώσει προσωπικά, λέει στο Euronews Travel μία από τις υπεύθυνες του έργου, η Francesca Albera.

Σχετικά Άρθρα