MENU

Φουντώνει η «μάχη» στα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρισμού

Δεν αποκλείονται χρεώσεις και στα 11 λεπτά/KWh

Δωδεκάμηνες χρεώσεις οι οποίες με την έκπτωση συνέπειας κινούνται κάτω από τα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (έστω και οριακά), αλλά και σταθερά προϊόντα μικρότερης διάρκειας που διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα 12,5 λεπτά, αποτελούν τα τελευταία δείγματα του ανταγωνισμού των προμηθευτών ρεύματος, για την προσφορά μπλε τιμολογίων με τα οποία θα προσελκύσουν ένα σημαντικό μερίδιο των καταναλωτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας με ακόμη μικρότερες χρεώσεις, οι οποίες πιθανόν να «φλερτάρουν» ακόμη και με τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κάτι που θα σημαίνει πως οι καταναλωτές θα μπορούν να «κλειδώσουν» τιμές για 1 έτος, σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα απ΄ ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση.

«Ρεύμα» προς τα σταθερά τιμολόγια

Η «δυναμική» που αποκτούν τα μπλε τιμολόγια στην αγορά εξηγείται άλλωστε και από τη σταθερή χρέωση που προσφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα κυμαινόμενης χρέωσης), καθιστώντας τα ελκυστικά για ένα σεβαστό μέρος των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, είναι μία συμφέρουσα επιλογή και για τις εταιρείες καθώς, μέσω των μπλε τιμολογίων, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέους πελάτες, δεσμεύοντάς τους με μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη και την έκπτωση συνέπειας, σήμερα η χρέωση ανά kWh για το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο ετήσιας διάρκειας ανέρχεται σε 12,9 λεπτά. Βέβαια, η χρέωση αυτή αυξάνεται κατά 7 λεπτά (στα 19,9 λεπτά) σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού. Πάντως, στην αγορά διατίθενται και μπλε τιμολόγια από 14,9 λεπτά/kWh, ανεξαρτήτως εμπρόθεσμης (ή μη) εξόφλησης του λογαριασμού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αναδείξει το energodromio.gr, το ΥΠΕΝ προωθεί ρύθμιση για την εμπορική διάθεση τιμολογίων σταθερής χρέωσης με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους (6μηνα ή 8μηνα), στη λογική του προϊόντος που έχει ήδη λανσάρει η «Φυσικό Αέριο».

Λόγω μικρότερης διάρκειας, τα τιμολόγια αυτά θα προσφέρονται σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, δίνοντας στους καταναλωτές επιπλέον εναλλακτικές, εάν δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε 12μηνη δέσμευση.

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι τιμές

Το «ξεφούσκωμα» των τιμών του φυσικού αερίου και η αποκατάσταση της κανονικότητας στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, προδιαγράφουν το επόμενο διάστημα ακόμη πιο συμφέρουσες προσφορές και πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια για τους καταναλωτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή του καυσίμου στον ολλανδικό κόμβο TTF εξακολουθεί να κινείται χαμηλά, κάτω από τα 30 ευρώ/MWh, παρά το κύμα κακοκαιρίας που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, υπερβαίνοντας το 70%, περίπου έναν μήνα πριν το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Σχετικά Άρθρα