MENU

Τι λένε τα διεθνή μέσα για τα νέο καθεστώς στις ελληνικές παραλίες

Εκτενής αναφορά του Euronews στα drones και το MyCoast

Στα «κακώς κείμενα» στις ελληνικές παραλίες με την αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού που εμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, αναφέρεται εκτενώς δημοσίευμα του Euronews, όπου, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμέτωπισή του

Όπως επισημαίνεται οι Έλληνες ντόπιοι που έχουν απαυδήσει με το όργιο καταπάτησης του αιγιαλού τα περασμένα χρόνια, το οποίο δημιούργησε και το κίνημα της πετσέτας σε δημοφιλείς προορισμούς, βασίζονται σε drones και μια εφαρμογή όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν την καταγγελία τους.

Οι ελληνικές παραλίες που είναι καλυμμένες με ξαπλώστρες γίνονται όλο και πιο σπάνιο θέαμα, καθώς τα drones περιπολούν για την επιβολή των νέων κανόνων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν εστιατόρια, μπαρ και εταιρείες ενοικίασης χωρίς άδεια για καθίσματα στην παραλία.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίζουν επίσης εγκαταστάσεις που τοποθετούν καθίσματα πολύ κοντά στη θάλασσα – οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα μέτρα από την ακτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες δεν επιτρέπονται πλέον σε παραλίες με πλάτος μικρότερο των τεσσάρων μέτρων.

Τα drones συνδυάζονται με τη ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, η οποία απαριθμεί τα νόμιμα καταστήματα και ενθαρρύνει τους χρήστες να αναφέρουν τις παραβάσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ελήφθησαν πάνω από 1.000 καταγγελίες με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους άνω των 350.000 ευρώ για παραβάσεις σε μόλις πέντε ημέρες.

“Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αφενός το περιβάλλον και το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και αφετέρου να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν καθώς και την υγιή επιχειρηματικότητα που εκπροσωπούν οι επιχειρηματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ποιες παραλίες αντιμετωπίζουν μέτρα κατά της χρήσης ξαπλώστρας στην Ελλάδα

Οι πρόσφατοι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε 14 ελληνικές παραλίες, θωρακίζοντας ιδίως εκείνες που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές “Natura από την παράνομη τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων.

Η παραλία Κρυονέρι στη βορειοδυτική ακτή της χώρας δέχτηκε 169 καταγγελίες νωρίτερα αυτό το μήνα – τις περισσότερες από κάθε άλλη. Η πλειονότητα αφορούσε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν τμήμα της παραλίας που υπερέβαινε τη συμφωνημένη έκταση. Η κοντινή παραλία του Βάλτου έλαβε επίσης αρκετές καταγγελίες.

Στην αντίθετη πλευρά της χώρας, οι παραλίες Λαγονήσι και Νέα Ηράκλεια στη Χαλκιδική εξετάστηκαν για παρόμοιες παραβάσεις, μαζί με την παραλία Κλήμα στο νησί της Αίγινας και την παραλία Μασούρι στην Κάλυμνο.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης παραλίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο – 220.000 ευρώ – επιβλήθηκε σε επιχείρηση που διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια στην παραλία Θυμάρι στην Ανάβυσσο – μια ώρα οδήγησης νότια της Αθήνας.

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που αποσκοπούν στην ελάφρυνση του συνωστισμού στις ελληνικές παραλίες

Στόχος τόσο της εφαρμογής όσο και των περιπολιών με drone είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας που εισήγαγε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το νόμο, οι παραλίες στην Ελλάδα πρέπει πλέον να είναι κατά 70% απαλλαγμένες από τις ξαπλώστρες, ή κατά 85% για τις παραλίες που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, όπου η κατασκευή κατασκευών είναι πλέον επίσης αυστηρά περιορισμένη.

Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ή νοικιάζουν ξαπλώστρες πρέπει να διαθέτουν σχετική άδεια, η οποία μπορεί να αποκτηθεί μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών.

Οι κάτοχοι της άδειας πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρούν την παραλία καθαρή και προσβάσιμη – μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση της σωστής σήμανσης. Πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την παρουσία ναυαγοσώστη.

Αναμένονται περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που θα τεθούν στα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στα δημοφιλή ελληνικά νησιά Μύκονο και Σαντορίνη από το 2025.

Σχετικά Άρθρα