Τρία μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης για την επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος.
Ειδικότερα, επιβάλλεται έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για τουλάχιστον δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο).
Τον Αύγουστο, θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με τις εν λόγω ανακοινώσεις να αναμένονται προς τα τέλη του μήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής διακύμανση των τιμών χονδρικής και λιανικής.
Τρίτο μέτρο είναι η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου για τις στρεβλώσεις στην αγορά ρεύματος. «Θα ενσωματώσουμε νομοθετικά την έκτακτη οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά» σημείωσε o υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης έκανε ειδική μνεία στην θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων, που δίνουν επιλογές στους καταναλωτές, ενώ τόνισε τη συμφέρουσε επιλογή για τους αγρότες, το ΓΑΙΑ. Όπως είπε τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο, με τον κ. Σκυλακάκη να παροτρύνει «να πάνε να εγγραφούν στο ΓΕΑ χθες».
Η κυβέρνηση όταν υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές, το υπουργείο ενέργειας υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το είδος του τιμολογίου δεν είναι μαγική σφαίρα και εξαρτάται πολύ από το ενεργειακό προφίλ του χρήστη και η επιλογή του από τη διάθεση να αναλάβει κάποιος ρίσκο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι δεν γίνεται να ενεργοποιηθεί έκτακτος μηχανισμός, λόγω των ευρωπαϊκών προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει με δεμένα τα χέρια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη». Για αυτό το λόγο αποφάσιε να αντιδράσεις με παραπάνω τρεις κινήσεις.
«Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί. Η καινούργια οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά έχει όρους που δεν μπορούν με τίποτα να εφαρμοστούν. Θέλει τρεις μήνες να διαρκεί η κρίση για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να μείνει με δεμένα χέρια για μία ευθύνη που δεν είναι δική μας. Και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε αυτό που ονομάζουμε «ουρανοκατέβατα κέρδη», σημείωσε».
Ο υπουργός σημείωσε ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ/MWh ,με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ/MWh.
Στις 500 KWh το όριο επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές
Η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι για τους οικιακούς καταναλωτές, το όριο κατανάλωσης αναμένεται να είναι στις 500 κιλοβατώρες. Το ποσό επιδότησης αναμένεται να διευκρινιστεί, αλλά στο κοινωνικό τιμολόγιο οι επιδοτήσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Νομοθετείται άμεσα η έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο. Πρόκειται για ένα φορολογικό και περιβαλλοντικό μέτρο που εφαρμοστηκε από το Νοέμβριο του 2022 ως το Φεβρουάριο του 2024. Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, ενώ για την πρώτη εφαρμογή ορίζεται ο Ιούλιος.
Η εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε παραγωγό. Δεν μπορεί να καθοριστεί σήμερα το ακριβές ύψος, αλλά θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τη νομοθέτηση του μέτρου. Θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ με πρωταρχικό σκοπό να υποστηριχθούν προσωρινά οι καταναλωτές.
Επίσης, τίθεται στις 500 κιλοβατώρες το όριο της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές και το ακριβές ποσό θα καθοριστεί αμέσως μετά την ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου στις αρχές Αυγούστου. Παράλληλα, τα ΚΟΤ θα επιδοτηθούν με μεγαλύτερες τιμές, ενώ γενικότερα η επιδότηση αφορά οριζόντια όλα τα νοικοκυριά.
H αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από το ΥΠΕΝ