MENU

Όραμα δεκαετιών ο Αστικός Περίπατος – Αλλάζει η όψη της Αττικής

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά κατά την υπογραφή της σύμβασης της κατασκευής του έργου

Ως ένα «εμβληματικό έργο, που αποτελεί όραμα δεκαετιών και αλλάζει την εικόνα της Αττικής» χαρακτήρισε την κατασκευή του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος» ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ολοκληρωμένη «παρέμβαση πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης» που αποτελεί ένα μόνο τμήμα του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας «για το άνοιγμα της Αθήνας προς τη θάλασσα».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί προϊόν στενής και γόνιμης συνεργασίας με τους όμορους Δήμους, το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ εξήρε και τη συμβολή του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, «έδωσε προτεραιότητα στην υλοποίησή του και στην εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2025 θα παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες ένας αναβαθμισμένος, ελεύθερος δημόσιος χώρος, που θα αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά της περιοχής, θα αναβαθμίσει την καθημερινή ζωή και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και το «πράσινο αποτύπωμα» της Αττικής. Ιδιαίτερο λόγο έκανε και για τα υπόλοιπα επτά έργα που υλοποιούνται στην περιοχή και «έχουν μετατρέψει το παράλιο μέτωπο σε ένα απέραντο εργοτάξιο», όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του γηπέδου Tae Κwon Do, η εμβληματική επένδυση άνω των 2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, η παραχώρηση της Ακτής Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, η ανάπλαση της Μαρίνας Φλοίσβου και η ανάδειξη της παραλίας στη Γλυφάδα.

«Με σχέδιο, συνέπεια, αποφασιστικότητα, κανόνες πλήρους διαφάνειας και αίροντας με ταχύτητα όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη τη δέσμευσή της για την υλοποίηση μεγάλων έργων αστικών αναπλάσεων. Η Αττική αλλάζει. Με έργα πνοής που μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Έργα που θα διασφαλίσουν ένα πράσινο μέλλον για όλους , χωρίς αποκλεισμούς. Έργα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Χωρίς εξαιρέσεις, σε κάθε Δήμο και κάθε γειτονιά της Αττικής. Γιατί για εμάς, όλοι οι πολίτες της Αττικής αξίζουν τα καλύτερα» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το προφίλ του έργου

Ο νέος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα από την «Εσπλανάδα» μέχρι και το Δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μέσα από έναν ενιαίο περίπατο, αίροντας τους μέχρι σήμερα κατακερματισμούς και περιορισμούς στην προσβασιμότητα.

Η Περιφέρεια Αττικής θα υλοποιήσει τα 11,9 χιλιόμετρα της διαδρομής, καθώς τα υπόλοιπα εντάσσονται σε επιμέρους αστικές αναπλάσεις ή ιδιωτικά και δημοτικά έργα.

Το μέτωπο διασχίζει πέντε παραλιακούς Δήμους: Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Γλυφάδα και Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη.

Συγκεκριμένα:

  • 365 μ. στον Δήμο Καλλιθέας
  • 3.752 μ. στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
  • 1.563 μ. στον Δήμο Αλίμου
  • 2.817 μ. στον Δήμο Ελληνικού (σε δύο τμήματα από 1.048 μ. και 1.769 μ. έκαστο)
  • 821 μ. στον Δήμο Γλυφάδας (καθώς το υπόλοιπο κομμάτι στον Δήμο έχει ήδη ολοκληρωθεί)
  • 2.646 μ. στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
  • Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 19,13 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΣΑ) με τίτλο “SUB3. Αθηναϊκή Ριβιέρα”.

Στόχοι του έργου:

  • Η δημιουργία ενός ποιοτικού, λειτουργικού και αισθητικού άξονα, που θα προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα με την ευρύτερη αξιοποίηση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης.
  • Η διευκόλυνση και η προστασία της κίνησης των πεζών και των ποδηλατών με την εφαρμογή κατάλληλων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.
  • Η βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.
  • Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και ο περιορισμός του θορύβου.
  • Η αύξηση της επισκεψιμότητας, μέσα από με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Η προστασία, ανάδειξη και προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
  • Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα