MENU

Η εκτίναξη των τιμών επαναφέρει το σενάριο φορολόγησης των υπερκερδών – Αύριο (17/7) η εξειδίκευση των μέτρων

Αυξήσεις της τάξης του 48% αναμένονται τον Αύγουστο αν δεν μεταβληθεί η παρούσα κατάσταση

UPD (11.30): Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Αύριο (17/7) μάλιστα στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ θα εξειδικευτούν τα μέτρα στήριξης των τιμών του ρεύματος.

Με τα τωρινά δεδομένα, μεγαλύτερο έδαφος κερδίζει η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς σε σύγκριση με τα όσα ακούγονται περί εφαρμογής φόρου στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Νωρίτερα, το energodromio.gr έγραφε:

Την εφαρμογή φόρου στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ως ανάχωμα στον «εκτροχιασμό» των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος εξετάζει το ΥΠΕΝ. Για το θέμα μάλιστα συγκαλείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η εγχώρια αγορά αλλά και γειτονικές αγορές χωρών της ΝΑ Ευρώπης καταγράφουν απανωτές και έντονες αυξήσεις. Η ανοδική τάση που συνεχίζεται και τον Ιούλιο, έχει διαμορφώσει τη χονδρική έως και σήμερα (16/7) στα 131,46 ευρώ/MWh, περίπου 33% πιο πάνω συγκριτικά με τον Ιούνιο και στο +62% σε σχέση με τον Μάιο.  

Εφόσον αυτή η εικόνα, δεν μεταβληθεί, η άνοδος της χονδρικής για τα πράσινα τιμολόγια θα μεταφραστεί σε αυξήσεις της τάξης του 48% για τον Αύγουστο (χωρίς να υπολογίζονται πιθανές αλλαγές στην εκπτωτική πολιτική των προμηθευτών).

Σχέδιο για το «καυτό» τρίμηνο του καλοκαιριού

Ο παραπάνω σχεδιασμός κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ωστόσο η εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από την Κομισιόν. Εφόσον προχωρήσει, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς θα είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση ανταπόκριση της Επιτροπής, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Το μέτρο ίσχυσε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και πιο συγκεκριμένα το 9μηνο από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Ιούνιο 2022, με το ποσό που ανακτήθηκε συνολικά να ανέρχεται στα 373,5 εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό για την προσωρινή επαναφορά της φορολόγησης των υπερκερδών, προέκυψε από το φαινόμενο των «ουρανοκατέβατων» κερδών, το οποίο «ευνοείται» από τις σημαντικές διακυμάνσεις που σημειώνει η χονδρεμπορική μέσα στη μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα υψηλά επίπεδα των 191,13 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα αύριο, ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες η ωριαία ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) ανέρχεται στα 60,05 ευρώ, το απόγευμα της ίδιας μέρας αυτή δεκαπλασιάζεται φτάνοντας τα 600 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά σημειώνουν υψηλή συμμετοχή στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά τις μεσημεριανές ώρες, βοηθώντας στη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών.

Ωστόσο νωρίς το βράδυ (λίγο μετά τη δύση του ηλίου), όταν τα φ/β σταματούν να συνεισφέρουν στην ηλεκτροπαραγωγή και τα αιολικά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση -που ακόμη δεν έχει υποχωρήσει- οι συμβατικές μονάδες καλούνται να συμπληρώσουν την παραγωγή που απαιτείται, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις τιμές.

Σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική αποδίδεται στην περιορισμένη λειτουργία ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη (σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία) καθώς και του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

Σχετικά Άρθρα